Ókori „feladat” után Csoóri Sándorék várnak az érettségizőkre

Moravcsik Gyula, Csoóri Sándor, Tamási Áron, Vörösmarty Mihály és Illyés Gyula a témák között.

MNO
2016. 05. 02. 7:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moravcsik Gyula A papíruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a középszintű magyarérettségi első részében – írja az Eduline.hu. Tavaly Grendel Lajos: A modern magyar irodalom története egy szövegrészlete volt az első rész feladata.

Az 1892 és 1972 között élő Moravcsik Gyula Kossuth-díjas bizantinológus és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, aki szakterülete, a bizánci történelem kutatása mellett klasszika-filológusként is jelentőset alkotott.

A papíruszok világából című, ókori szövegekről, illetve azok fennmaradásának körülményeiről szóló művét 1942-ben adták ki.

A magyar érettségi második része a szövegértelmezés, ahol három feladat közül kell választani. Az érvelésnél Csoóri Sándor Nomád naplójának egy részlete, míg az értelmezésnél Tamási Áron Szerencsés Gyurka című novellája a téma. Ha egyik sem tetszik a vizsgázóknak, akkor marad az összehasonlító elemzés, itt Vörösmarty Mihály Liszt Ferenchez és Illyés Gyula Bartók című verse vár rájuk – írja az Eduline.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 percük, a szövegalkotási feladatokra pedig 180 percük van.

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

A szövegalkotási feladatlapnál a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500–1500 szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.