Pintér Sándor legyőzte Lázár Jánost?

Úgy látszik, felülkerekedett a Belügyminisztérium a kormányon belül zajló hatalmi harcban.

Katona
2016. 05. 24. 6:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, felülkerekedett a Belügyminisztérium (BM) a kormányon belül zajló hatalmi harcban, és megtarthatja az újonnan létrejövő titkosszolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) felügyeleti jogát – értesült a Magyar Nemzet. Korábban megírtuk: információink szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt szerette volna, ha inkább a tárcája alá kerül a rendőrségi, titkosszolgálati és állami adatbázisokra is rálátó szervezet, ezért át akarták írni a parlament előtt fekvő, egyébként számos terrorellenes intézkedést tartalmazó javaslatcsomag ezen részét. Erre utalt az is, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának múlt csütörtöki ülésén az utolsó pillanatban lekerült a napirendről a javaslat megtárgyalása arra hivatkozva, hogy még módosítani szeretnének rajta. Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke tegnap azt mondta, technikai változtatások történnek, amelyek a TIBEK felügyeletét nem érintik, az a javaslatnak megfelelően a BM alatt fog működni.

Kontrát Károly, a BM államtitkára viszont nem beszélt konkrétumokról. A parlamentben tegnap napirend előtt annyit mondott, nem tud olyan módosítási szándékról, amely „meghiúsítaná a javaslat elfogadását”. Azt viszont, hogy hatalmi harc lenne a kormányon belül, cáfolta.

A TIBEK létrehozását is tartalmazó javaslatcsomag jelenlegi formájában az ellenzék támogatását is élvezi, hiszen a Jobbik, az MSZP és az LMP felvetései is beépültek a szövegbe. Azt ugyanakkor már a Jobbik és az LMP is jelezte, hogy akkor nem tudják támogatni az elképzeléseket, ha a TIBEK mégsem a BM, hanem Lázár János minisztériuma alá tartozna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.