Rablógyilkosról kapta a nevét a debreceni utca?

Nem tudni, hogy Karácsony György a seregével a török ellen harcolt vagy éppen végigrabolta a környéket.

MNO
2016. 05. 23. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes esetre hívta a figyelmet a Dehír.hu, mely a debreceni Karácsony György utca névadójának kalandos, többféleképpen értelmezett életútját boncolgatja cikkében.

A sztori lényege a következő: a fekete embernek is nevezett Karácsony Györgyöt 1570-ben végezték ki a cívisvárosban. Az egyik verzió szerint a nagyváradi férfi a török ellen gyűjtött parasztsereget és harcolt a hódítók ellen, a másik elképzelés alapján ugyan tényleg volt egy serege a kalandornak és vallási fanatikusnak tartott férfinak, azonban végigrabolta vele a Felső-Tisza-vidékét, majd Debrecenben is „emberkedett”, s ezért már fejével és emberei életével fizetett.

Az utcanévadás a szocializmus idejére datálható, és feltételezhető, hogy a parasztfelkelő népi „reformátor” legendája játszhatott szerepet, semmint a másik verzió szerinti bűnöző figura – summázza a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.