Finnugor világkongresszusra utazik Áder

Fel is szólal az eseményen a finnországi Lahtiban. Felesége is vele tart.

MTI
2016. 06. 14. 13:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasági elnök hivatalos finnországi látogatása során kétoldalú megbeszéléseket folytat Toomas Hendrik Ilves észt köztársasági elnökkel és Sauli Väinämö Niinistö finn elnökkel is.

A Finnugor Népek Világkongresszusa intézményét a Szovjetunió felbomlása után, 1992-ben hívták életre. A tanácskozást négyévente rendezik meg, mindig más ország a házigazda. Legutóbb négy éve Siófokon gyűltek össze a finnugor népek képviselői.

A konferencián Magyarország, Észtország, Finnország, Oroszország és mintegy huszonöt finnugor nyelvű nemzetiség vesz részt. A világkongresszus célja a finnugor nyelvrokon népek közötti kapcsolatok erősítése. A fórum a finnugor és a szamojéd népek kormányoktól és politikai pártoktól független képviseleti terepe, mely fontos szereppel bír a kis finnugor népek és nyelvek – vepszék, vótok, izsórok, karéliaiak, komik, marik, manysik, számik (lappok), udmurtok, hantik – fennmaradása szempontjából is.

A hetedik alkalommal megrendezett világkongresszus összefoglaló témája: Finnugor népek – a fenntartható fejlődés felé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.