Kilép a napi darálóból Schiffer András

Hárman is esélyesek a megüresedő helyekre.

Katona Mariann
2016. 06. 01. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő este jelentette be hivatalosan távozását a párt elnökségének Schiffer András. A társelnöki posztról június 1-jével, parlamenti mandátumáról pedig augusztus 31-ével mond le, és nem indul a 2018-as választáson sem. A pártból azonban esze ágában sincs kilépni. Az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy az elmúlt három hónapban komolyan átgondolta, mi a küldetése, és hogyan tudja hatékonyabban hasznosítani az energiáit. Szerinte ez a ciklus nagyon élesen megmutatta, „ha nincs meg a szellemi erőtér, ami stabilitást adna egy rendszerkritikus politikának, a párt nagyon nehezen tud áttörni”. Márpedig az látszik, hogy egy ilyen szellemi erőtérnek a kialakítását „a napi daráló és a választási ciklus kényszerei egyszerűen akadályozzák”. Éppen ezen szeretne dolgozni az elkövetkezőkben. „A jogi teste valószínűleg egy alapítvány lehet, ahol ezt a szellemi erőteret nemcsak itt, egy fővárosi elefántcsonttoronyban, de az egész országra kiterjesztve meg lehet építeni hosszú évek alatt” – mondta. Hozzátette, olyan Magyarországot szeretne, ahol nem a külföldi fejlesztési források és befektetések, hanem a belső szellemi teljesítmény a fejlődés motorja, ahol a fiatalok itthon tudják kibontakoztatni alkotóképességüket, amelyik megőrzi természeti erőforrásait, és olyan világot, ahol az ember előzi a profitot. Schiffernek afelől nincs kétsége, hogy az LMP nélküle is tovább tud dolgozni. – Azt gondolom, egy sikeres párt nem függhet egyetlen embertől – fogalmazott. Ő maga ezért folytatja ügyvédi pályáját. A Hír TV-nek nyilatkozva a párt legnagyobb hiányosságai között említette, hogy nincs minden választókerületben jól szervezett csapata.

 

Információink szerint a pártban többeket nem ért meglepetésként Schiffer bejelentése. Habár szinte mindenki sajnálja a lépést, és némileg aggódik a jövő miatt, egyben lehetőséget is látnak abban, hogy újult erővel folytassák a munkát.

Úgy tudjuk, hárman is esélyesek lehetnek Schiffer utódjaként. Forrásaink a korrupciós ügyekkel foglalkozó Hadházy Ákost, az országos listán korábban előkelő helyen szereplő Keresztes László Lórántot és Ungár Péter II. kerületi önkormányzati képviselőt említették.

A hétfő esti bejelentés után Szél Bernadett, a párt másik társelnöke levélben igyekezett megnyugtatni a tagságot. – Ilyen helyzetben az a helyes, ha társelnökként elsőként titeket biztosítalak arról, hogy teljességgel számíthattok rám a továbbiakban – írta a lapunk birtokába is eljutott levelében. Szerinte a következő időszakban rendezni kell soraikat, ez nyilvánvaló, de közben minden tőlük telhető erővel a magyar emberekre kell koncentrálniuk. Céljaként nevezte meg, hogy összetartásban átlendüljenek a nehézségeken, hogy egymással szoros összetartásban haladjanak. Ehhez szerinte szükséges olyan belső környezet, amely a „kemény, de eredményes, harmonikus és fegyelmezett munkavégzésen alapul”. A levele szerint Szél Bernadett biztos abban, hogy összetartva, fegyelmezetten és harmóniában sikerrel vehetik a kihívásokat.

Tegnap az LMP egyetlen vezető politikusa sem nyilatkozott. Ma együttes ülést tart a párt elnöksége és frakciója, ezután fognak a sajtó elé állni. Leszögezték, hogy a következő időszakban a párt alapszabályának és a frakciószabályzatnak megfelelően hoznak döntést a társelnöki poszt, a képviselői mandátum és a frakcióvezetői tisztség betöltéséről. „A Lehet Más a Politika nem marad ugyanaz Schiffer András nélkül, de ugyanazért dolgozik, mint eddig vele közösen” – közölték. Céljuk továbbra is az, hogy alternatíva legyen az elmúlt évtizedek politikai zsákutcájával szemben.

– Nagyon elegáns lépés Schiffer Andrástól, hogy a ciklus felénél mondott le, így hagyott időt pártjának, hogy a következő választásokig megpróbálja megoldani azokat a dilemmákat, amelyeket neki nem sikerült – mondta el Kiszelly Zoltán politológus. Ezek közül a három legfontosabb: 2010 óta mindig az ötszázalékos bejutási küszöb körül mozognak; nem tudták meghaladni a bal-jobb megosztottságot; illetve nem sikerült létrehozniuk egy önálló, harmadik pólust (mint ahogy a Jobbiknak sem). Schiffer távozása biztosan visszaveti a pártot, hiszen ő a baloldalt és a jobboldalt egyaránt bírálta, így mindkét tábor szavazói elfogadták őt. Viszont a párt más vezetői csak a Fideszt kritizálják. Utódjaként egy olyan, mindkét tábor felé nyitott személyiség lehetne sikeres, mint például Tölgyessy Péter, aki hitelesen antikommunista, ugyanakkor SZDSZ-es és fideszes országgyűlési képviselő is volt. Annak idején Sólyom Lászlónak nem sikerült a parlamenten kívülről behoznia az ökopolitikát a magyar közéletbe, Schiffernek pedig ugyanez a parlamenten belülről sem jött össze. Azonban kudarcról semmiképpen sem beszélhetünk, hiszen amit lehet, megtették, kihozták a maximumot a helyzetből. Ám az üvegplafont nem tudták áttörni, és Schiffer valószínűleg emiatt húzódik most háttérbe. Korai lenne még temetni az LMP-t: amennyiben megfelelő válaszokat adnak a párt dilemmáira, és a baloldal-jobboldal ellentéte is számukra kedvező irányt mutat, akkor 2018-ban bejuthatnak a parlamentbe. Az biztos, hogy az ellenzéknek nem érdeke az LMP létezése, és újult erővel próbálják majd elszipkázni a párt szavazóit. A Fidesznek viszont jó, ha minél több pólusú az ellenzék.

Mráz Ágoston, Nézőpont Intézet: A Nézőpont Intézet legfrissebb adatai szerint most hat százalékot kapna az LMP, de ez már aligha lenne siker Schifferéknek: inkább stagnálást mutatna. Érthető, ha Schiffer a „csúcson” akarja abbahagyni az aktív politizálást. Az már sokkal kevésbé logikus, miért akar Sólyom László mintájára felvonulni a Parnasszusra. Öt következménye lehet Schiffer félreállásának. 1. A parlament napirend előtti vitái még unalmasabbá válnak. 2. Az LMP elveszíti az ötszázalékos küszöb megugrásához nélkülözhetetlen ismert arcát, s ezáltal esélyét arra, hogy hívei higgyenek a küszöb átlépésének esélyében, ami nélkülözhetetlen a mozgósításhoz. 3. Bár a távozó frakció- és társelnök hivatkozik a koalícióképtelenség örökös doktrínájára, az új vezetésnek ebben az ügyben újra fel kell építenie a hitelességét. Nem lesz egyszerű, mert nagyon erős csábítással kell majd megküzdenie. A bárkivel – akár ráutaló magatartásként is – kialakuló együttműködés az LMP végét jelentené. 4. Ha nem tud mozgósítani az új pártvezetés, kérdés, mi lesz az LMP szavazóival és mandátumaival. A legvalószínűbb, hogy nagy részük nem adná más pártra szavazatát. 5. Összességében a Fidesz a nyertese Schiffer távozásának, még ha a kormánypárt részéről – a fenyegetettségérzet híján – benne is látták eddig a legkedvesebb ellenzékit. Az LMP (átmeneti?) meggyengülése a kommunikációs síkon, a Jobbik belső feszültségei, a baloldal antagonisztikus ellentétei mind-mind a Fidesz politikai dominanciáját biztosítják. Ugyan halványabbá válik az ellenzék harmadik pólusa, de Schiffer alighanem a jövőben is mindent elkövet az ellenzéki pólusok összefogása ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.