Kiteljesedik az államosítás ebben a szektorban is

„Változatlan formában él tovább a Klik.”

MTI
2016. 06. 14. 11:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki politikus keddi sajtótájékoztatóján úgy látta, a változtatás után a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) változatlan formában él tovább. Újra megvalósítja a szocialista iskolafenntartási rendszert, amelyben a közösségek és az önkormányzatok feje felett születnek a döntések, és amelyben a legfontosabb elemre nem jut figyelem: az emberre és az oktatásra – értékelt.

A képviselő szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetői megtévesztették a közvéleményt; Rétvári Bence parlamenti államtitkár akkor, amikor bejelentette a Klik megszűnését, Palkovics László oktatási államtitkár akkor, amikor azt ígérte, hogy nem marad az államosítás, de a miniszter, Balog Zoltán is, amikor kijelentette, „a túltolt biciklit” vissza kell húzni.

Ikotity István ezzel szemben úgy látja: a biciklit tovább tolták a rossz irányba azzal, hogy az iskolák fenntartója és működtetője egyaránt az állam lesz.

Hangsúlyozta: a döntéseket ott kell meghozni, ahol azokhoz megvan a kompetencia, vagyis ha az önkormányzatok igényt tartanak iskoláik fenntartására és működtetésére, meg kell adni nekik a lehetőséget erre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.