Nem zárhatók azonnal börtönbe a határsértők

Nem büntethetnénk automatikusan szabadságvesztéssel a hazánkba érkező migránsokat.

Majláth Ronald
2016. 06. 09. 18:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos ítéletet hozott szerdán az unió luxembourgi bírósága, melyben kimondták: ha az európai uniós jog azt írja elő, jogellenes tartózkodás következtében ki kell utasítani az adott személyt, de ezzel párhuzamosan a tagállami belső jog további jogkövetkezményt fűz, akkor a tagállamoknak elsősorban az uniós jogi kötelezettségeiket kell végrehajtaniuk, vagyis először ki kell őt toloncolniuk, és nem zárhatják börtönbe.

Mivel hazánkban a múlt év szeptembere óta bűncselekmény az illegális határátlépés, portálunk az ítélet kapcsán megkereste Lattmann Tamást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docensét, akinél arról érdeklődtünk, milyen hatása lehet a magyarországi ítélkezésre a mostani döntésnek.

A szakértő hangsúlyozta: az ítéletben foglalt értelmezés kötelező ereje természetesen Magyarország esetében is fennáll, itt azzal a következménnyel jár, hogy nem lesz értelme szabadságvesztéssel sújtani a migránsokat, mert előtte ki kell utasítani őket az országból. Az ítélet értelmében ugyanis ha valakit kiutasítanak, akkor azt az illetőnek magától kell teljesítenie, ha nem teszi meg, akkor lehet csak szabadságvesztést alkalmazni vele szemben. „Így ha adott esetben úgy érkezik valaki Magyarországra, hogy átvágja a határzárat, akkor nem lesz büntethető a szabadságvesztés eszközével” – mutatott rá Lattmann Tamás.

Így a luxemburgi ítélet megerősítette a magyar ítélkezési gyakorlatot, mivel a múlt évi btk.-módosítás értelmében a kiutasítás kötelező mellékbüntetés, ami elsőbbséget élvez a végrehajtásnál a főbüntetéssel szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.