Nincsen pécsi egyetemi vesztegetés

Megszüntette az eljárást a Győri Törvényszék.

MTI
2016. 06. 14. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máté Kinga elmondta, hogy a vádirat hiányosságai miatt szüntette meg a bíróság a huszonhét ember ellen, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt indult büntetőpert.

Hozzátette: az eljárás megszüntetése nem felmentő rendelkezés, mert a bíróság nem az ügy érdemében, a vádlottak büntetőjogi felelősségének kérdésében döntött, ezért ha az ügyészség a bűncselekmény elévülési idején belül a vádiratot a felhívásban szereplő módosításokkal benyújtja, az az ügy folytatását eredményezheti.

Az ügy elsőrendű vádlottja, I. G. esetében az elévülési idő tíz év, amely az utolsó érdemi tárgyalástól, vagyis 2016. június 13-tól indul.

Máté Kinga kifejtette: a 2012. szeptember 18-a óta tartó tárgyalási szakaszban a bíróság többször is felszólította a Baranya Megyei Ügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására. Volt olyan felhívás, amelynek az ügyészség eleget tett, de a legutóbbi, 2015. szeptember 21-i felhívást nem teljesítette, ez egy ügyvédi irodával kötött, 32,5 millió forint értékű szerződésekkel volt kapcsolatos.

Hozzátette, a vádirat arra hivatkozott, hogy a szerződéseket túlárazták, de nem tartalmazta, hogy mely szerződésekkel összefüggésben történtek a valótlan tartalmú teljesítési igazolások, illetve hogy azok miért voltak valótlan tartalmúak. A vádiratban szereplő pénzösszegek átutalásával, azok továbbutalásával kapcsolatos bírói felhívásnak sem tett eleget az ügyészség, és egyebek mellett nem csatolta a bűncselekmény elkövetésekor hatályos úgynevezett közbeszerzési kézikönyvet sem, amely tartalmazza azokat a szabályokat, amelyek megszegésére a vádiratban hivatkozik.

A szóvivő az eljárás megszüntetését a büntetőeljárási törvény 2006 óta hatályos rendelkezésével indokolta, amely kimondja, hogy ha a bíróság felszólítja az ügyészséget a vádirat hiányosságainak pótlására és az ügyészség annak nem tesz eleget, akkor a bíróság az eljárást megszünteti.

A Pécsi Tudományegyetem egykori gazdasági főigazgatója és társai ellen 2010 tavaszán indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Akkor huszonkilenc embert gyanúsítottak meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, és ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Baranya Megyei Főügyészség az ügyben 2012. április 3-án emelt vádat huszonhét ember ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.