Novák Előd: Távozom a parlamentből

A volt Jobbik-alelnök visszaadja képviselői mandátumát, kiszorítását viszont inkorrektnek tartja.

LD
2016. 06. 06. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor kezdeményezte, hogy az új pártelnökség szólítsa fel Novák Elődöt lemondásra – közölte a volt alelnök Facebook-oldalán. Novák szerint a pártvezető egyesével kereste meg a frakció tagjait, hogy kizárassa onnan őt. „Inkorrektnek érzem a tisztújítás után előállni egy ilyen durva szankcióval” – tette hozzá az alelnöki pozícióban nemrég leváltott politikus, aki szerint ez nem szerepelt Vona választási ígéreteiben.

Novák kijelentette, esküjéhez híven visszaadja képviselői mandátumát, és távozik a parlamentből.

A volt alelnök szerint meglepte őt, hogy bizalmi szavazást tartottak a személyéről. Szerinte Vona azzal választatta meg magát, hogy csak más feladatot szán neki, ő pedig a ki nem tárgyalt programvitákat a szabad akaratából lezártnak nyilvánította.

Novák Előddel, illetve két társával, Szávay Istvánnal és Apáti Istvánnal korábban azt közölte Vona: hiába indulnának újra az alelnökségért, meg fogja vétózni azt, és inkább jobbikos polgármesterekkel kíván együtt dolgozni. A korábbi alelnökök először arról beszéltek, becsületbeli ügynek tartják, hogy így is megmérettessék magukat, de végül elfogadták a pártvezető döntését. A május végi tisztújításon Vonát 79 százalékos támogatottsággal választották újra elnöknek, míg az elnökségbe bekerült Janiczak Dávid ózdi, Toroczkai László ásotthalmi és Fülöp Erik tiszavasvári polgármester.

Novák azért írt egy alelnökjelölti programot, ami aztán ki is szivárgott: ebben a Jobbik belső botrányairól írt, és úgy vélte, Vona a továbbiakban nem tűrné meg a belső vitákat. A volt alelnök még Vona bizalmasának cégügyeit is taglalta, nem sokkal később pedig már a TV2-n beszéltek jobbikos offshore cégről, a fideszes Halász János pedig sajtótájékoztatót tartott, amit aztán az érintett Forrai Richárd zavart meg. Mirkóczki Ádám szóvivő május végén a Hír TV-ben arról beszélt: akár etikai bizottság elé is kerülhet Novák alelnökjelölti programja. Novák most ugyanakkor arról írt: bár Vona kritizálta és megkérdőjelezte programját, tételesen senki nem tudta cáfolni állításait.

A volt alelnök szerint ő demográfiai szakpolitikusként dolgozott volna tovább, teljes kiszorítását pedig inkorrektnek és etikátlannak tartja, de esküjéhez híven elfogadja a döntést. A továbbiakban a még az Országos Elnökség által megválasztott választókerületi elnökként kívánja folytatni munkáját a XI. kerületben. ha csak ki nem zárják őt. Mint írta, egyszerű tagként, aktivistaként dolgozna tovább, és több ideje lesz családjára, egészségére, tanulásra, valamint vállalkozás indításán is gondolkodik.

Novák arról is írt, hogy így hiába ajánlotta fel ajánlotta fel jövő évi jövedelmét arra, hogy létrehozhassanak egy jótékonysági intézményt. Most nyáron önkéntes tartalékos honvédségi alapkiképzésre tervezett bevonulni, esetleg vállalva a határ védelmét is, így egy-két hónapra eleve felfüggesztette volna képviselői mandátumát. Novák egyúttal arra kéri feleségét, Dúró Dórát, és tagtársait, hogy ne hagyják el a Jobbikot, „még ha egyes pártvezetők szeretnék is, hogy elhagyják a pártot a kritikusok.”

Az Index egyébként elérte Dúrót, aki azt mondta, semmit nem szeretne nyilatkozni az ügyről. Facebook-oldalán mindenesetre azt írta: „Ha az embert bántják, fáj. Ha azt bántják, akire mindenkinél jobban felnézek, elviselhetetlen.” A párt sajtófőnöke, Pál Gábor az Indexnek kijelentette, Vona a szerdai elnökségi ülésig szintén senkinek nem nyilatkozik majd.

Elértük Fülöp Erik alelnököt, aki viszont nem kívánt nyilatkozni Novák Előd kizárásáról, mint javasolta, forduljunk ez ügyben Mirkóczki Ádám szóvivőhöz. Ő alelnökként nem tagja a frakciónak, ez ügyben nem illetékes, az elnökség Vona általi esetleges megkereséséről pedig nem szeretne beszélni. Kérdeztük Tiszavasvári polgármesterét a párt belső vitáiról, a Novák programjában olvasottakról is, de ez ügyben sem szeretett volna részletesebben beszélni. Azt azért elmondta: szerinte minden belső vitát a sajtó kizárásával kell lefolytatniuk, hogy aztán a párt szóvivői kommunikálják álláspontjukat a média felé.

A Jobbik képviselőcsoportja titkos szavazás során hétfőn kizárta Novák Elődöt a párt parlamenti frakciójából – jelentette be Mirkóczki Ádám az MTI szerint. A Jobbik szóvivője sajtótájékoztatón elmondta, hogy döntésüket 18 igen, négy nem és kettő tartózkodás mellett hozták meg. Vona Gábor pártelnök hétfőn jelezte, hogy a szerdai elnökségi ülésen kezdeményezni fogja, hívják vissza mandátumából Novák Elődöt – ismertette Mirkóczki Ádám. Hangsúlyozta, hogy erre a jobbikos képviselők Szent Koronára tett esküje ad lehetőséget. A pártelnök a hétfői frakcióülésen egyúttal arra kérte a képviselőcsoport tagjait, hogy tartsanak bizalmi szavazást a képviselő ellen. A szavazás előtt másfél órás vitát tartottak, ahol mindenkinek, Vona Gábornak és Novák Elődnek is lehetősége volt elmondani véleményét – tette hozzá a szóvivő.

Mirkóczki Ádám elmondta, hogy Novák Előd a döntéssel nem értett egyet, de „méltósággal\" elfogadta azt, és megerősítette korábbi kijelentését, hogy ha az országos elnökség kétharmados többséggel visszahívja mandátumából, akkor azt visszaadja. A szóvivő megjegyezte, hogy a kizáráshoz egyszerű többség is elegendő lett volna és még csak titkos szavazást sem kellett volna tartani.

A politikus úgy fogalmazott: minderre azért volt szükség, mert Novák Előd a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőzően olyan szándéknyilatkozatot írt, amelyik alapjaiban rengette meg a frakción és a pártvezetésen belül a belé vetett bizalmat. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a képviselő felesége, a szintén a Jobbikban politizáló Dúró Dóra esetében „mindannyian megértjük, hogy az ő helyzete jelenleg és főleg emberileg\" rendkívül nehéz, de a bizalmi szavazás nem róla szólt. Hozzátette, úgy gondolja, hogy a következő napokban várhatóan Dúró Dóra is „végig fog gondolni mindent\", de nem tudja, hogy mikor és milyen döntést fog hozni, ezért a nevében „sem állítani, sem találgatni\" nem akart.

Egy másik felvetésre Mirkóczki Ádám közölte: a pártból egyedül az etikai bizottság zárhatná ki a politikust, de Novák Előd ellen nem indult etikai eljárás. A Jobbik egyelőre nem foglalkozott azzal, hogy ki tölti be a politikus országgyűlési helyét.

Vona Gábor úgy döntött, az elnökségben nincs helye többé a konstruktív vitáknak – erről beszélt a Hír TV Magyarország élőben című műsorában hétfőn Novák Előd. A politikus úgy gondolta, belefér még, hogy egy alelnökjelölti programba beleírja, milyen Jobbikot szeretne és milyet nem. Hozzátette, szerinte a programjában említett valódi és sajnálatos ügyek rengették meg igazából a bizalmat. Mindenesetre úgy vélte, hiába reménykednek sokan pártszakadásban, ilyen nem lesz. Magát Schiffer Andráshoz hasonló idealistának nevezte, kifejtve, úgy tűnik, az ilyeneknek nincs helyük a Parlamentben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.