Orbán Demjánnal egyeztetett

A takarékszövetkezetekről volt szó az egyórás megbeszélésen.

MNO
2016. 06. 13. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyórás megbeszélés a miniszterelnök parlamenti dolgozószobájában zajlott. Havasi Bertalan az egyeztetés tartalmáról nem mondott részleteket, annyit közölt, hogy a takarékszövetkezetekről volt szó – írja az MTI.

Ismert, Demján Sándor volt az, aki nyílt levélben ment neki Spéder Zoltán FHB-elnöknek. Azt írta a kormányfőnek, hogy a Spéder Zoltán és társai tulajdonába került TakarékBank parazitaként szívja ki a takarékszövetkezeti rendszer erőforrásait. Spéder ráadásul Demján szerint arra használta befolyását, hogy egyes takarékszövetkezetekkel FHB-részvényt vásároltasson – így kerülhette el a bank működési engedélyének visszavonását.

A kormányfő múlt héten közzétett levelében azt közölte: szükség van arra, hogy a szintén a Spéder-érdekeltségek közé sorolt TakarékBank ernyője alatt működő takarékszövetkezeti rendszert erőteljesebben ellenőrizzék, illetve hogy – a Magyar Bankszövetség kívánalmaival egyetértve – valóban versenysemleges legyen a magyar bankrendszer.

Ezt követően az Országgyűlés elfogadta azt a jogszabályt, amely a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyelet számára azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

A jogszabályok elfogadása napján a Magyar Nemzeti Bank azonnal 105 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki az FHB-ra.

Múlt szerdán már a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálódott az ügyben. Az FHB-csoportnál és Spéder érdekeltségeinél is házkutatásokat tartottak, melynek során adathordozókat foglaltak le.

A kormányfő tanácsadója, Habony Árpád által alapított Lokál című lap és a szintén kormányközeli Pesti Srácok portál is nagy vehemenciával támadta az egykor Fidesz-közelinek tartott bankárt a múlt héten. Az előbbi Mit akar Spéder a pénzünkkel? című írásában részletesen elemezte, hogyan került a takarékok közelébe és vásárolta be magát a takarékok központi bankjába, a TakarékBankba az FHB,

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.