Semjén Zsolt nekiáll heraldikázni

Összehangolja az önkormányzati címereket a nemzeti címerbizottság, amelyet Semjén Zsolt vezet majd.

MTI
2016. 06. 14. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bizottság feladata, hogy a helyi önkormányzatok és nemzetiségi önkormányzatok már meglévő, valamint tervezett címereit szakmai szempontok alapján véleményezze, szükség szerint javaslatokat fogalmazzon meg a „címertani hagyományoknak megfelelő kialakítására”.

A testület elnöke a miniszterelnök általános helyettese (azaz Semjén Zsolt). A bizottságnak öt állandó tagja van: a Miniszterelnökséget vezető miniszter (azaz Lázár János) vagy az általa kijelölt állami vezető, valamint – a bizottság elnökének felkérése alapján – a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója (azaz Haszonicsné dr. Ádám Mária) vagy képviselője, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság elnöke (Pandula Attila) vagy az általa kijelölt tag és a címertan területén elismert heraldikai szakértő. A bizottság szükség szerint, de évente legalább négyszer tart ülést.

A rendelet szerint a miniszterelnök általános helyettesének a hatálybalépést követő tizenöt napon belül fel kell kérnie a bizottság tagjait, és a rendelet hatálybalépését követő negyvenöt napon belül össze kell hívnia az alakuló ülést. A bizottság tagjai tevékenységükért díjazásban nem részesülnek, költségtérítés elszámolására nem jogosultak – rögzíti a jogszabály.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.