Széll Kálmán tér: egy nagy járda 5 milliárdért?

Tarlós jó hibakeresést kívánt a kötözködőknek.

Veczán Zoltán
2016. 06. 17. 15:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadai Viktor alig egy órával Tarlós térátadó sajtótájékoztatója elé szervezte a sajátját a Széll Kálmán térre, aminek így szinte performanszjelleget adott, hogy a háttérben közben a főváros sajtósai éppen a főpolgármester úr számára hordták a díszletet és a pulpitust.

A Liberálisok politikusa mindenesetre hét és fél percben elsorolta kritikáit a tér felújítása és a fonódó villamosok kapcsán: a Moszkva tér felújítását a 2010-es eredeti tervek szerint 3 milliárd forintból kellett volna megvalósítani, és ebbe belefért volna a fogaskerekű vasút bevezetése is, ami tényleg nagyot dobott volna a környék közlekedésén. Ehhez képest a BKK és a főváros huzakodása miatt öt évet kellett várni, hogy maga a felújítás egyáltalán megkezdődhessen – ami ráadásul úgy lett 70 százalékkal, 2,3 milliárd forinttal drágább a tervezettnél, hogy nemcsak időben csúszott sokat, de még a fogaskerekű-projekt is kimaradt belőle.

Így a tér felújítása nem más, mint egy valódi fejlesztések nélküli ráncfelvarrás, Tarlós István főpolgármester pedig

gyakorlatilag egy óriási járdát építtetett ide valódi fejlesztés nélkül,

Szabadai a fonódóvillamos-projekt kapcsán a Szabadság híd renoválásának is nekiment, amelyet

az életveszélyes állapotú Petőfi híd és Lánchíd felújítását megelőzően kezdtek el most felújítani

– a lezárással így a fél fonódó villamospálya is használhatatlan lesz, nem sokkal az átadása után.

Azt tessék megmondani, mikor lesz itt fogas? Amikor a Balatonból kifogom, mi? – jött oda a sajtósokhoz egy idős úr Tarlós sajtótájékoztatója előtt. Ő, mint elmondta, a fogaskerekű végállomásán lakik, és csalódott, hogy ez a fejlesztés végül csak ígéret maradt.

Summa summarum, mindezt fonódóstul-fogaskerekűstül együtt sokkal többe fog kerülni kijavítani, mintha eleve eszerint készült volna el – mondta az MNO-nak Szabadai, aki szerint mindez azért történt így, mert stratégiai tervezés nélkül, az EU-s pénzre apellálva akar a városvezetés valami eredményt gyorsan felmutatni.

„Olyan pártokat is tisztelek, akik a nulla százalékról az egy százalékra próbálják magukat felküzdeni, de róluk tudni kell, hogy furcsa dolgokat szoktak mondani” – így reagált Tarlós az MNO-nak, amikor a liberális politikus kritikáival szembesítettük.

Mindig van mibe belekötni, ebben iskoláskoromban én is nagyon jó voltam

– mondta a sajtótájékoztatón a főpolgármester, aki igazán elemében volt: repült pár szelíd koki a párttársaknak, és némi önkritika is belefért.

Tarlós kiállt a tér 2012-es átnevezése mellett: felidézte, hogy a teret 1929-ben nevezték el Széll Kálmánról, és nehéz volt a háború után átszokni az idősebbeknek a Moszkva tér névre, ahogy a mostaniaknak is nehéz lesz megszokni a Széll Kálmánt, „de ahogy nagyanyáinknak is sikerült, nekik is menni fog” – mondta.

Megköszönte a fővárosiaknak a türelmet az átépítéshez, ami „végre-valahára”, 403 nap alatt elkészült – mondta, némi önkritikával utalva a csúszásra. Hozzátette:

„pedagógiai okokból” nem akartak olyasmit átadni, ami nincs még készen, amire volt már példa errefelé

– szúrt oda vélhetőleg a Várkert Bazárt többször átadó L. Simon László államtitkárnak.

Megköszönte a közreműködést többek között a BKK-nak is, amelynek vezérével, Vitézy Dáviddal korántsem volt felhőtlennek nevezhető a viszonyuk.

Később egyébként egy egy élelmes videozsurnalisztának még távozóban elmondta a Városliget kapcsán, hogy nem ellensége a projektnek, de ő „a Nyugati pályaudvar mögé képzelte”.

A főpolgármester emellett természetesen méltatta az újjáépült Széll Kálmán teret – noha két alkalommal is leszénaterezte – ahol át lehet rohanni és meg is lehet pihenni, és „a korábbi csupasz beton helyett” több mint 700 négyzetméter zöldfelület is javítja a budapestiek közérzetét. Méltatta az új ügyfélközpontot és az éjjel-nappal működő jegyautomaták nyújtotta kényelmet is. A fonódó kapcsán, amelyet „hibamentesen” akartak átadni, köszönetet mondott a három érintett kerület polgármesterének is, akiket szervezési baki miatt magára az átadóra elfelejtettek meghívni – bár, bökött oda egyet, Pokorni Zoltán valószínűleg nem sértődött meg ezen.

Ami a hibákat illeti, azokat a téren is igyekeztünk kijavítani, de persze aki akar, az így is talál olyasmit, amibe bele akar kötni – mondta, búcsúzóul azoknak, akik örömüket lelik a térben, a legjobbakat kívánta –, akik meg a hibákat keresgélik, azoknak „szerencsés keresgélést”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.