Benzin robbanhatott Törökszentmiklóson

A helyiek kizártnak tartják, hogy emberölés áldozata lenne a törökszentmiklósi férfi és három gyermeke.

Tompos Ádám
2016. 07. 05. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Műanyag kerti székeken ülve vagy karba tett kézzel állva mintegy tucatnyi bámészkodó nézi a rendőrségi szalaggal lezárt törökszentmiklósi Nefelejcs utca sarkán, a Szolnok megyei város déli szegregátumában egy kiégett családi ház romjait. Ebben a házban vesztette életét hétfőre virradó éjjel egy apa és három gyereke, míg az édesanyát súlyos égési sérülésekkel vitték kórházba. A gyerekek 8, 10 és 13 évesek voltak.

Egyik bámészkodótól a tűz oka felől érdeklődünk. A tetovált karú, félmeztelen férfi először távolságtartón a helyszínelőkhöz irányítana, később azonban segítőkésszé válik, és el is kísér bennünket, hogy megmutassa a szerinte mintegy tíz perc alatt kiégett vályogházat.

– Egy nagy pukkanást hallottunk. De nem a gáz volt, azt kihozták a tűzoltók. Állítólag benzin volt az Imrénél. Legalább negyven vagy ötven liter – mondja alkalmi idegenvezetőnk. Az üzemanyagról később mások, például az áldozatok szomszédjai is beszéltek a Magyar Nemzetnek, többen azt is tudni vélték, hogy mire kellett a férfinak: „maszekolni” készült, motoros fűkaszába szerette volna tölteni, mert egy autópálya mellett akart volna gazt vágni vele.

Ezzel egészítette ki ugyanis a rokkantnyugdíját, míg felesége takarítónőként dolgozott egy törökszentmiklósi iskolában. Az épület ottjártunkkor is füstölgött még, az égett szagot pedig több házzal odább is lehetett érezni. Ahogy az egyenruhások elhagyták a helyszínt, úgy emelték fel a helybeliek a rendőrségi szalagkordont, és tértek be bámészkodni, pedig felirat jelzi, hogy a belépés tilos és életveszélyes.

– Az biztos, hogy az Imre nem akarta megölni a családját, egy órával a halála előtt még a Facebookon lógott – mondja egy ugyancsak félmeztelen, szintén tetovált férfi, egy doboz sörrel a kezében. Pletykaszinten ő is hallott arról, hogy a házat felgyújtották, de ezt nem tartja valószínűnek, elmondása szerint soha egy hangos szó nem hallatszott ki, és nem is nagyon italozott sem a férfi, sem a felesége. Tőle tudjuk meg egyébként, hogy a javarészt cigányok lakta településrészen bekövetkezett tragédia áldozatai nem romák voltak. Szerinte az történt, hogy a családfő rágyújthatott, a lakásban tárolt benzin pedig szivároghatott, és az gyulladt be.

– Ez gettó, uram, gettó – ezt már a leégett ház hátsó szomszédja mondja lapunknak. A mezítlábas férfi feldúltan kezd mesélni. Állítja, hogy egy tévéstáb nem közölte tisztességesen azt a riportot, amelyben megszólalt. Szerinte a törökszentmiklósi polgármester cenzúráztatta, ugyanis többek között őt szidta a stábnak. Azért haragudott Markót Imrére, a település vezetőjére és úgy egyáltalán a város önkormányzatára, mert nem kezdtek semmit azzal, hogy milyen szűk itt a Nefelejcs és a vele párhuzamos Magyar utca. Kifejti ugyanis, hogy az történt, hiába jöttek gyorsan a helyszínre a tűzoltók, többször kellett ráfordulniuk a szóban forgó utcákra, majd állítólag egy nagyobb kört téve tudtak csak az égő házhoz hajtani, és megkezdeni az oltást. Szerinte ha nem így történik, a hátsó szobában alvó három gyermek életben maradhatott volna.

S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője érdeklődésünkre cáfolja a szomszéd állításait. Kiemeli, hogy eleve több egység – a szolnokiak és a törökszentmiklósiak – vonult ki a helyszínre, és nem panaszkodtak az épület megközelítésének nehézségei miatt.

Markót Imre polgármester kérdésünkre elismeri, hogy a szűk utcák miatt a helyiek korábban valóban panaszkodtak, ám szerinte a tragédia nem emiatt történt. Mindenesetre – teszi hozzá – mindenképpen ki fogják vizsgálni, hogy miként tudnák rendezni ezt a kérdést, megjegyezve, hogy egy ilyen településrendezési ügy nem egyszerű feladat. A jobbikos polgármester megdöbbenve értesült a tragédiáról, az önkormányzat épületére tegnap kitűzték a gyászlobogót.

A lakosok elmondása szerint sem egyszerű élni ezekben az utcákban, ahova a kukásautó sem tud behajtani, ezért egy traktorral szállítják el a szemetet. A felháborodott mezítlábas férfi szerint egy nagyobb eső után „balatoni állapotok” uralkodnak az itteni utcákban, merthogy a vízelvezetés sincs megoldva. Szavainak azzal ad nyomatékot, hogy a Nefelejcs utcai sárra és pocsolyákra mutat, amely az oltás után maradt. Majd még jó párszor elismétli, hogy „gettó ez, amivel nem törődik senki sem”.

Rácz Jánosné – aki kétháznyira lakik a berobbant háztól – szintén „a tanácsot” okolja, mert szerinte a tűzoltók gyorsan kiértek ugyan, de ő is arról számol be, hogy sokáig nem tudtak nekiállni az oltásnak. Óriási szerencsének tartja, és nagyon hálás a tűzoltóknak, amiért kihozták a gázpalackot az égő házból, mert ha az berobban, akkor az ő házuk is megsérült volna.

Így Bagi Gáborék, a tőszomszédék ingatlanja is romokban állna most. A férfi azonban így is aggódik: talán még a neonsárga mellényes polgárőröknél is határozottabban igyekszik kitessékelni a szalagkordont semmibe vevő bámészkodókat. Attól tart ugyanis, hogy éjszaka bemásznak, és ellopnak mindent, ami mozdítható. – Akkor pedig, ki tudja, lehet, hogy le is omlik majd az egész, rá a mi házunkra – mondja, majd fejét vakargatva megjegyzi, hogy nem is tudja, mikor történt utoljára hasonló haláleset Törökszentmiklóson.

– 1983. január 9-én, akkor is három gyerek halt meg, 6, 8 és 10 évesek – mondja az egyik, a kordonon belül posztoló polgárőr. Hozzáteszi, hogy azért tudja ilyen pontosan, mert a rokonai voltak az áldozatok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.