Határozatképtelen volt a rendkívüli parlamenti ülés

Nem került napirendre a parlamentben a Liget-törvény megsemmisítéséről szóló javaslat.

MTI
2016. 07. 20. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendkívüli ülést Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselő kezdeményezte, aki nem vett részt a szavazáson. A kezdeményezéshez csatlakoztak MSZP-s, jobbikos, LMP-s és független képviselők is. Szabó Tímea napirendként a 2013-ban elfogadott Liget-törvény visszavonását javasolta.

A képviselők 36 igen és 7 nem szavazattal támogatták a napirend elfogadását, de a 199 képviselő több mint fele hiányzott, így az Országgyűlés nem volt határozatképes. Támogatta a napirendet az MSZP 17, a Jobbik 12, az LMP 2 képviselője és 5 független képviselő. A napirend elfogadása ellen szavaztak a jelenlévő kormánypárti politikusok: a parlamenti jegyző, az államtitkárok, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A napirend előtti felszólalásokat követően az elnöklő Latorcai János bejelentette: elfogadott napirend hiányában egyetlen pontja sem tárgyalható. Hozzátette, hogy a parlament következő ülése szeptemberben lesz, majd az ülést bezárta.

Napirend előtt az LMP és az MSZP is bírálta a kormányt a Liget-projekt miatt, a KDNP viszont úgy vélekedett, nincs környezetvédelmi probléma a beruházással kapcsolatban.

Sallai R. Benedek, az LMP képviselője napirend előtti felszólalásában fanyűvőnek nevezte a kabinet magatartását, amely nem tiszteli a zöldfelületeket. A képviselő szerint a Liget-projeket sem polgári, sem nemzeti, sem keresztény értékek nem indokolják, de gazdasági érdeket sem szolgál, nem eredményez érdemi gazdasági növekedést, nem szolgálja sem a kulturális turizmus, sem a budapestiek érdekeit. A képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a Liget-törvényt, gondolja újra a koncepciókat, és vegye le a projektet a kiemelt beruházások sorából.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy véli: a rendkívüli parlamenti ülés is azt bizonyítja, hogy a Liget-ügy már nem a Ligetről és a fákról szól, hanem politikai mezőbe került, ezzel próbálnak egyesek politikai ismertséget szerezni, vagy visszakerülni a politika fősodrába. Megjegyezte: az ülést kezdeményező Szabó Tímea, nem is jelent meg a teremben. Rétvári szerint a Liget a „főállású tiltakozók” gyűjtőhelyévé vált, a „ligetfoglalók” részéről néhány száz fő védi a lepusztultságot és az igénytelenséget, a híradások szerint agresszív fellépéssel.

Az államtitkár szerint az LMP-t is „dac politikai alapállás” jellemzi, mindent ellenez, ami változás. Hangsúlyozta: a projekt eredményeképpen 60-ról 65 százalékra nő a zöldfelületetek aránya a Városligetben, amely azért különleges park, mert a kezdetektől van jelen benne egyszerre a zöldfelület és a kulturális funkció.

Szabó Tímea az ülés után a Parlamentben azt mondta: fontos telefonhívás miatt nem volt a teremben, de hozzátette, hogy nem rajta múlt a határozatképesség. „Természetesen én magam hívtam össze ezt a rendkívüli ülést. A PM-nek nagyon fontos az, hogy a 2013-as Liget-törvényt hatályon kívül helyezze. Ha nem lenne fontos, az ülést nem hívtuk volna össze. Sajnos kaptam egy olyan telefonhívást, amely miatt ki kellett jönnöm az ülésteremből, de itt voltam a Házban” – nyilatkozta a Párbeszéd Magyarországért társelnöke.

Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő szerint a Városliget beépítését ebben a formában a budapestiek háromnegyede nem támogatja. Felhívta a figyelmet arra, hogy múzeumi negyed építkezései teljesen átalakítják majd a talajvíz irányait, ami a környező területek lakóházainak megroggyanásához vezethet. Hozzátette: a jelenlegi rombolás is közveszélyes, „össze-vissza hull az azbeszt”.

Szerinte a Liget-projekt nem egyszeri ügy, hanem egy működési modell: egy gyenge fővárosi vezetés és egy még gyengébb, de annál erőszakos kormány magatartásának modellje. „Önök a kopaszkormány uralkodóinak tekintik magukat, akik ha már más eszköz nincs, erőemberekkel érik el céljukat” – mondta a képviselő. Szerinte nem normális, hogy „ki tudja, milyen alkalmazásban álló kopaszok” rendőröket utasítanak és tüntetőket vernek. „ Mi lesz a következő lépés, legközelebb a hadsereget vagy a Terrorelhárítási Központot vetik be, hogy megtartsák hatalmukat?” – tette fel a kérdést. Úgy véli: ezek a módszerek a féldiktatúrákat és a magyar pártállami időket idézik, holott a Fidesz alapítói biztosan tudják, milyen érzés, amikor a hatalom lehallgatja őket, és névtelen erőembereket küld rájuk. „Ez maga a kopaszkormányzás” – jelentette ki. Hangsúlyozta: a kabinet visszaél a hatalommal, a kormányzás nem szól másról, mint „pár pénzes projekt ellopásáról”. Szerinte a városligeti agresszió megjelenése azt jelzi, hogy a kormány fél a hatalom elvesztésétől és attól, hogy a „vezetőszár és a bilincs a fideszes képviselőket is a utoléri”.

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára Kunhalmi Ágnest arra szólította fel, hogy elsősorban az ország valós jövőképével foglalkozzon. Az államtitkár a migrációt nevezte az ország előtt álló egyik legjelentősebb problémának, és hangsúlyozta, hogy a bevándorlás kérdése Magyarországon és Európában terrorveszélyt is magában hordoz. Tuzson együttérzését fejezte ki az utóbbi időben történt terrorcselekmények áldozatai hozzátartozóinak, és fontosnak nevezte, hogy megvédjék a magyar emberek mindennapi biztonságát.

Az államtitkár a szocialista kormányzás és a mostani kormány időszakát összehasonlítva kijelentette: Magyarországnak egyre jobb a teljesítménye, a rekordalacsony a munkanélküliség, vizitdíj helyett béremelési programot valósítanak meg az egészségügyben.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy vélekedett: a Liget egyes részei jelenleg egy gigantikus romkocsmához hasonlítanak, ezért rendbe kell tenni a területet úgy, hogy az emberi kultúra teljesítménye és a zöldfelület is meglegyen. A képviselő a természet és a kulturális értékek harmóniáját hangsúlyozta, és a millenniumi építkezésekhez hasonlította a Liget-beruházást, amelyben szerinte nincs környezetvédelmi probléma.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára arról beszélt, hogy környezetvédelemre 2014-ben 724 milliárd forintot költöttek, a következő uniós ciklus végéig, 2020-ig pedig 3540 milliárd fordítható az ágazat fejlesztésére.

A Jobbik szerint a parlament szerdai ülésének határozatképtelensége azt mutatja, hogy a kormánypártok semmibe veszik az ellenzéki kezdeményezéseket.

Kepli Lajos, a párt országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a kormánypártok nemet mondtak arra, hogy egy minden ember érdekét szolgáló megoldás jöjjön létre a városligeti beruházás ügyében. Hozzátette, hogy a budapesti zöldfelületek helyzete, az életminőség romlása valódi probléma, amely valós választ kíván. Az ellenzéki politikus megjegyezte: ne csodálkozzon a kormány, ha a Városligetet féltő civilek másféle eszközökhöz folyamodnak, ha nem hallgatják meg képviselőiket az Országgyűlésben.

Csák Gergely, a Ligetvédők szóvivője szerint a Fidesz nem hallja meg az ország óhaját, hogy ne legyen beton a Városligetben. A civil szerveződés képviselője szerdán a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatót.

A szóvivő a határozatképtelen parlamenti ülés után arról beszélt, hogy a Városliget védelme nem kis helyi ügy, hanem az egész országot foglalkoztatja. Kiemelte, örülnek a vitanapnak, de annak nem, hogy a Fideszből és a KDNP-ből csak egy-egy képviselő volt jelen a teremben.

„Hibás lépés” a múzeumokat elvinni a budai Várból, és helyükre a kormányt költöztetni, ez ellentétes azzal, amit Budapest és az ország szeretne – fogalmazott. A Liget-projekt és Orbán Viktor miniszterelnök beköltözése a budai Várba összesen 500 milliárd forintba kerül, ami átszámítva minden magyar családnak 200 ezer forintos kiadást jelentene – jelentette ki. Hozzátette, szeretnének új múzeumokat, csak nem a Városligetben. Olcsóbb lenne épületeket felújítani – vannak is tervek erre –, de a Fideszben ezzel nem foglalkoznak, jegyezte meg.

Azt hangoztatta, nem a politikai szándék vezérli a szervezetet, csupán aggódnak a természetért és a kultúráért.

Párhuzamot vont Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök tervével, aki a Nyugati pályaudvar mögé tervezett kormányzati negyedet. Az a terv elbukott, s ugyanúgy el fog bukni a Liget-projekt és a kormány Várba költözése is – jelentette ki.

Közölte: szeptemberben szeretnének tömegtüntetést szervezni a Városliget védelmében.

Képviselőtársa, Hegedűs Lorántné azt kérte: „ne legyen Vajnahunyad vára a Vajdahunyad vára”, ne létesüljön kaszinó ott, ahol jelenleg múzeum működik. Szóvá tette azt is, hogy miközben a kormány amellett kötelezte el magát, hogy nem épít vissza korábban ott álló épületet, a Közlekedési Múzeumnál mégis megteszi. A jobbikos politikus azt követelte: építsék vissza a Regnum Marianum-templomot is, amely véleménye szerint a magyar történelem fontos, szimbolikus épülete volt.

Hegedűs Lorántné egyúttal a „vaskefe” emlékmű eltávolítását sürgette, továbbá azt, hogy a helyére valóban az 1956-os forradalom dicsőségét, hősiességét hirdető emlékmű készüljön.

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke újra benyújtja módosító javaslatát annak érdekében, hogy semmisítsék meg a Liget-törvényt. Szabó Tímea a nyár végére, ősz elejére szeretne újabb rendkívüli parlamenti ülést összehívatni az ügyben.

A független képviselő azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy határozatképtelenség miatt berekesztették az Országgyűlés szerdára összehívott rendkívüli ülését. A politikus úgy fogalmazott: „úgy látszik, a fideszeseknek fontosabb a saját nyaralásuk és egyéb összejövetelek, amelyeken részt akarnak venni, mint a magyar emberek akarata”. Szabó Tímea arra is kitért, hogy ha a kormánypárti képviselők előre tudták, hogy nem tudnak részt venni az ülésen, akkor Kövér László házelnök kijelölhetett volna egy másik napot is.

A politikus hangsúlyozta álláspontját, hogy a Városligetben komoly veszélyeket okoz a bontás, mert rákkeltő azbesztdarabok vannak „szétszórva”, azbesztpor száll a levegőben, és a Városligeti-tó vize is „mérgezett”. Hangsúlyozta, hogy az építési törmeléket a rendkívüli veszély ellenére még kedden is nyitott teherautókkal szállították. A képviselő ezért közérdekűadat-igénylést nyújtott be, hogy megtudja, hova szállítják az azbesztet a területről.

Komolytalan blöff volt az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívása, hiszen maga a kezdeményező sem jelent meg, ahogyan a kezdeményezést aláírók egy része sem – fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerdai sajtótájékoztatóján. A politikus a parlament berekesztett ülését követően úgy nyilatkozott, hogy ha határozatképes is lett volna az Országgyűlés, akkor sem lehetett volna lefolytatni a vitát, mert ahhoz az előterjesztőnek jelen kellett volna lennie. Mindezzel bebizonyosodott, hogy a parlament összehívása a Liget-projekt kapcsán mindössze műbalhé volt, hogy az ellenzék szerepelhessen a nyári uborkaszezonban – vélekedett.

A frakcióvezető emlékeztetett: a házszabály előírásai szerint ha valaki az Országgyűlés összehívását kezdeményezi, előtte a házbizottságot össze kell hívni, hogy egyeztessenek a napirendről, de a testület múlt heti ülésén egyetlen ellenzéki képviselő sem volt jelen az LMP-s Schiffer Andráson kívül. Így már a múlt héten világossá vált, hogy komolytalan a kezdeményezés, és maguk a kezdeményezők sem tartják fontosnak, hogy érveljenek ügyük mellett – mondta Kósa.

A fideszes politikus szerint ebben az esetben is ugyanaz figyelhető meg, mint a korábbi nagy budapesti fejlesztések – például a Várkert Bazár vagy a Kossuth tér – esetében, hiszen azok ellen is akciókat szerveztek, majd amikor elkészültek, mindenki elégedett volt. Hozzátette: a Liget-törvényről már volt vita a parlamentben.

Úgy látja, jó fejlesztés lesz a városligeti, és hetente tartanak fórumokat a projektről. Ma a Városliget „megújításért kiált”, a fejlesztéssel nagyobb lesz a zöldfelület, mint korábban, a kivágott fák helyett pedig újakat ültetnek – közölte.

Kósa Lajos kérdésre kitért arra, hogy a bontást végző szervezetek megbízása a veszélyes anyagok kezelésére is vonatkozik.

Az LMP véleménye szerint nem múzeumi negyedre, hanem zöldterület-fejlesztési programra és az erről szóló párbeszéd megindítására lenne szükség Budapesten. A párt úgy látja, hogy a fővárosban a jelenleginél sokkal több és nagyobb területű közparkot kellene létrehozni.

Csárdi Antal szerdán az MTI-nek azt mondta, a mai napig fennállnak azok a szakmai, valamint környezetvédelmi érvek, amelyek a múzeumi negyed létrehozása, illetve a Városliget átépítése ellen szólnak. A fővárosi képviselő kiemelte: az elmúlt hetek történései azt mutatják, hogy a Városliget ügye már nem a fákról szól, ugyanis az látszik, hogy a kormány „letette a voksát a kopaszok mellett”, az ő segítségükkel hajtja végre terveit, miközben „a megfélemlítés eszközét” használja. A politikus úgy összegzett: „a legrosszabb szocialista időket idéző módon a félelemkeltés az úr ma Budapesten, és ennek egyszer és mindenkorra véget kell vetni”.

Az, hogy szerdán határozatképtelenség miatt berekesztették az Országgyűlés rendkívüli ülését, szintén azt bizonyítja, hogy a Fideszt nem érdekli a társadalmi vita – folytatta. A kormánypárt nem megoldani akarja a problémákat, hanem rá akarja kényszeríteni Budapestre a saját akaratát – tette hozzá.

Végül azt mondta, hogy ha fölösleges is, számos más helyszínen, például a rozsdaövezetekben, létre lehetne hozni a múzeumi negyedet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.