Ismeretlen anyag kerülhetett a Városligeti-tó vizébe

Mintát vettek belőle, a rendőrség és a Főkert vizsgálódik.

MTI
2016. 07. 19. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balogh Eszter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság referense kedden az MTI-t arról tájékoztatta: a katasztrófavédelem munkatársai hétfőn vettek mintát a vízből, azt követően, hogy két kacsa elpusztult a tóban. Hozzátette: a vízmintát további vizsgálatra laboratóriumba küldték, jelenleg a vizsgálat eredményére várnak.

A Liget Budapest hétfő este közölte a Facebook-oldalán: feltehetőleg ismeretlen eredetű mérgező anyag került a Városligeti-tó vizébe. Azt írták, a Városliget Zrt., a rendőrség, a csatornázási művek és a katasztrófavédelem szakembereivel közösen a helyszínen azonnal megtette a szükséges óvintézkedéseket, hogy mihamarabb elhárítsák a veszélyt. Arra kérnek mindenkit, hogy további tájékoztatásig tartózkodjanak a tó használatától és különösen figyeljenek arra, hogy háziállataik ne érintkezzenek a vízzel.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére kedden azt közölte: hétfő délután kaptak bejelentést arról, hogy feltehetően vízszennyezés történt a városligeti tóban, amely a főváros XIV. kerületében, a Kós Károly sétányon található. A tóban több vadkacsa elpusztult. Azt írták, a rendőrök megtették a szükséges intézkedéseket, és az eset körülményeinek tisztázása érdekében a BRFK XIV. kerületi rendőrkapitánysága feljelentés-kiegészítést rendelt el környezetkárosítás gyanúja miatt.

A Főkert Nonprofit Zrt. az MTI érdeklődésére ugyancsak kedden közölte: vizsgálják az eset körülményeit. Hozzátették: a tóból az illetékes hatóságok hétfő este többször vízmintát vettek, amint meglesz a vizsgálatok eredménye, tájékoztatják a lakosságot. Jelezték továbbá, hogy a Főkert Zrt. mint a tó kezelője folyamatosan végzi a szükséges munkálatokat; az algamentesítésekről „biológiailag aktív, vegyszermentes adalékokkal, szakcég bevonásával gondoskodik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.