Kampányt indít az elhárítás

295 milliós közbeszerzést írt ki a védelmi szolgálat a korrupció megelőzésére.

Szemán László
2016. 07. 19. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korrupcióellenes kampányokra, ismeretterjesztésre és egyéb kommunikációs feladatokra írt ki közbeszerzést a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) összesen nettó 295 millió forint értékben még májusban. A tender eredményhirdetése a napokban várható.

A Belügyminisztériumnál aziránt érdeklődtünk, hogy az egyébként a rendvédelmi szervek belső elhárításával foglalkozó és titkos tevékenységet végző NVSZ milyen célból, pontosan miről és kit akar tájékoztatni a kampányban. A szaktárca közölte, a 2014. október 1-je óta a védelmi szolgálaton belül működő önálló korrupciómegelőzési főosztály „az államigazgatási szervekkel, az állampolgárokkal, civil szervezetekkel folytatott párbeszéd során támogatja a korrupciós jelenségeket felismerő és visszautasító etikus magatartás, az állampolgári öntudat, valamint integráns szervezeti kultúra kialakítását”. Hozzátették, a főosztály „a megelőzés eszköztárát is felhasználja, köztük a célzott tájékoztató, szemléletformáló kampányokat különböző célcsoportok (lakosság, kis- és középvállalkozások, közszféra) körében oly módon, hogy megszólítja őket az online kommunikáció és a média eszközeinek segítségével. Az ön által idézett közbeszerzési kiírás a fenti feladat megvalósítását szolgálja.”

A laikusok számára elsőre szokatlan közbeszerzésre magyarázatot adhat egy 2010-es kormányrendelet, amely szerint az NVSZ-nek a korrupcióellenes tevékenységet önállóan is segítenie kell. A hat évvel ezelőtti kormányrendelet írta elő számukra a bűnfelderítés, a bűnmegelőzés, a kifogástalan életvitel ellenőrzése és a megbízhatósági vizsgálat végrehajtása mellett, hogy 2014. szeptember 5-től közreműködjenek a korrupcióellenes tevékenységgel összefüggő kormányzati feladatok ellátásában. A feladatokat az NVSZ keretén belül létrehozott korrupciómegelőzési főosztály látja el.

Az új főosztály munkájához a Nemzeti Kommunikációs Hivatal és az NVSZ írta ki a közös közbeszerzést. A teljesítés kezdete augusztus 1-je, a legnagyobb tétele pedig – 270 millió forint – lakossági tájékoztató kampányok kreatív eszközeinek tervezésére és médiavásárlásra, online tájékoztatási tevékenység tervezésére, kivitelezésére, valamint különféle nyomdai szolgáltatások nyújtására szolgál. A kiírás ugyanakkor 15 millió forintot szán közvélemény-kutatás tervezésére és kivitelezésére, további 10 millió forintot mobiltelefonos applikációk fejlesztésére és karbantartására.

Az NVSZ egyébként alapjában véve az egyenruhások – rendőrök, katasztrófavédelmisek, pénzügyőrök – mellett az adóhatóság, a polgári titkosszolgálatok, az önkormányzati alkalmazottak „belső elhárítását” végzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.