Káosz a budavári mélygarázsok körül

Tovább retteghetnek a környék lakói.

2016. 07. 16. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább retteghetnek a budavári Lovas út alá tervezett 173 férőhelyes mélygarázsépítés veszélyei miatt a környék lakói. Az önszerveződő civilek lapunk által megismert leveléből kiderül, az itt élők közül ketten a napokban találkoztak az ügyben Nagy Gábor Tamással (Fidesz–KDNP), az I. kerület polgármesterével. A korábban több száz tiltakozó aláírást összegyűjtő lakók azért ellenzik a budai Vár állami fejlesztése részeként tervezett 2,5 milliárd forintos beruházást, mert pont azon a helyszínen, az Esztergomi rondella és a Veli bej-bástya között épülne meg, ahol 1936-ban hatalmas földcsuszamlás történt.

Az eset megismétlődésétől való félelmükben a lakók szakvéleményt is kértek az érintett területről. Szilvágyi László, a Magyar Mérnöki Kamara geotechnikai tagozatának elnöke megerősítette: a terület csúszásveszélyes, és ezt támasztja alá a főváros több mint egy évtizede készített településszerkezeti tervében szereplő besorolás is. A lakók szerint elfogadhatatlan az a hivatalos magyarázat, hogy éppen „a mélygarázs óvná meg a várfalat” az összeomlástól. Azt is javasolják, hogy más területre, például a Vérmező alá tervezzenek mélygarázst.

A lakók a már említett dokumentumokat, valamint a mélyépítési tervező álláspontjának leírását, egy hidrogeológus állásfoglalását, valamint az 1936-os földcsuszamlás okairól akkoriban írt cikkeket vittek a polgármesternek. Nagy Gábor Tamás azonban közölte velük: „Az önkormányzat szerepe adminisztratív, közvetítő, a kormány építi a garázst.”

– Az önkormányzat szeptemberre lakossági fórumokat szervez a Lovas út, illetve a Szabó Ilonka utca alá tervezett mélygarázsról, a polgármester Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, illetve Rogán Antal I. kerületi országgyűlési képviselőt ajánlotta figyelmünkbe – írták a lakók, akik eddig Rogántól kaptak egy konkrétumokat nem tartalmazó választ.

Lapunk kereste a Miniszterelnökséget az ügyben. Mint mondták, a budavári fejlesztés ügyét a távozott L. Simon László államtitkártól kollégája, Puskás Imre vette át, de inkább keressük a Forster-központot. Onnan egyelőre nem válaszoltak a kérdéseinkre, ahogy azokra a budavári önkormányzat sem reagált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.