Küldözgetik a hatóságok a Tiffán-ügyet

Még mindig nem tudni, feltörték-e a parlamenti képviselő közösségi oldalát.

Markotay Csaba
2016. 07. 19. 15:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra passzolják át egymásnak a hatóságok azt a bejelentést, amit Tiffán Zsolt (Fidesz) egy hónappal ezelőtti Facebook-bejegyzése nyomán tettek. A parlamenti képviselő ugyanis azt állította, hogy feltörték a közösségi oldalát, így kerülhetett ki saját nevével: nincs ínyére, hogy az állami média, azaz az M4 élőben adta a labdarúgó-Európa-bajnokság Franciaország–Románia nyitómeccsét.

Tiffán Zsoltnak az oldalfeltörésről szóló nyilatkozata miatt a bejelentéseiről ismert Tényi István személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) fordult. Alig három nappal később a bejelentést a KNYF a Fővárosi Főügyészségre továbbította, illetve közölték: az esettel kapcsolatban nem személyes adattal visszaélés, hanem az információs rendszer megsértésének vétsége merülhet fel. Az ügy ezután a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészségre került. Ott nyomozást rendeltek el, amelynek lefolytatásával a BRFK XIII. kerületi rendőrkapitányságát bízták meg. Múlt kedden viszont a budapesti rendőrfőkapitány az ügyet a BRFK bűnügyi szervek korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztály hatáskörébe utalta.

A cselekmény minősítése egyébként maradt az információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége, illetve ennek gyanúja. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy a főkapitány miért vonta a nyomozást az említett főosztály hatáskörébe.

„Milyen alapon közvetíti a magyar köztévé a francia–román meccset? Tán jólesik a tisztelt szerkesztő uraknak, vagy hölgyeknek valamelyik himnusz? Európa (sic!) kurvái, vagy Európa zsúrpubijai kellenek ide?” – ez a bejegyzés jelent meg eredetileg a nyitómérkőzéshez időzítve Tiffán Zsolt Facebook-oldalán. Majd egy véres fejű hiénás kép alatt a következő szöveg szerepelt: „Ugye, nem baj, hogy egyiknek sem drukkolok…? Sok jót ennek a két népségnek nem köszönhetünk! Hajrá Magyarok!”

Másnap délelőtt a képviselő törölte a két posztot, és azt közölte, hogy feltörték az oldalát. Mint fogalmazott, „nem ez az első eset”, továbbá a nyitómeccset ő is nézte, és szerinte nagyon jó volt. Érdekes, hogy egy nappal később már ez a harmadik, cáfolatot tartalmazó poszt sem volt elérhető. Tiffán Zsolt Facebook-oldalán egyébként az utóbbi fél évben három olyan bejegyzés is szerepelt, amelyhez ugyanazt a hiénás képet tette ki, amit az állítólag a profilját feltörő ismeretlen. Sőt a 444.hu szerint „figyelemre méltó, hogy az illetéktelen profilhasználó vette a fáradságot, és elsajátította a Tiffán által használt stíluselemet”, a mondat végi három pontot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.