Lázár bejelentette: átalakul a kormányzás

Két kabinet lesz, amelyek alá nem minisztériumok, hanem témák fognak tartozni. Összefoglaló.

Bécsi Orsolya
2016. 07. 07. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 57. kormányinfón (amelyről percről percre beszámoltunk) Lázár János bejelentette: a két új, gazdasági, illetve stratégiai kabinet a kormány döntés-előkészítő és -hozó szerve lesz, amely így döntésfelterjesztésre alkalmas. A kabinetek alá nem tárcák és minisztériumok, hanem témák tartoznak, és egy-egy miniszter vezeti őket. A változás célja, hogy több idő maradjon a két kabinetben jelentős döntések előkészítésére, egyeztetésekre, és hatékonyabb legyen a kormányzati tevékenység, jobb legyen a kormányzás. A változtatás elsősorban a miniszterelnök munkáját segíti, és ezen a szinten történik majd a vélemények ütköztetése, mert bizonyos témák kitárgyalására a kormányülés nem alkalmas – mondta Lázár. Hozzátette: mindez nem beszélgetőfórum lesz, hanem formális döntéshozó fórum. Közlése szerint a jogilag releváns előterjesztést a július 20-i kormányülésen fogják megtenni.

Lázár a miniszterek személyét firtató kérdéseket azzal hárította el, hogy a kormányülésen lévők már tudják, a nevek bejelentése Orbán Viktor miniszterelnök hatásköre. Annyit ugyanakkor elárult: a Miniszterelnökség struktúrája nem változik, noha ő maga ismét további feladatokat kap a miniszterelnöktől. Az államtitkári szinten nem, de a helyettes államtitkári szinten még lehet változás.

Felelevenítette, hogy a napokban három kormánybiztos megbízatására került sor.

Tarlós István főpolgármester végre részt vett a kormányülésen, ennek köszönhetően döntés született a legtöbb Budapestet érintő kérdésben.

A hármas metró pótlóbuszainak kálváriája, amellyel a Magyar Nemzet is többször foglalkozott, most eldőlt: a kormány megadja a pótlóbuszok beszerzéséhez és működtetéséhez szükséges garanciákat.

Az Országos Széchényi Könyvtár raktáregyüttest kaphat Piliscsabán, ahol Lázár szavai szerint a készletezésre és a raktározásra váró dokumentumok méltó elhelyezésére nyílik lehetőség. Az épületegyüttes és a telek biztosításával a fejlesztési minisztert bízták meg. A budai Várban található F épületet felújítják, amire megvalósítási tervpályázatot írnak ki.

A Magyar Nemzeti Múzeum mögötti területet felajánlják a múzeumnak, így a Magyar Rádió régi épületét, az Esterházy- és a Károlyi-palotát felújítanák, a zöld felületet helyreállítanák, ha az új igazgató erre javaslatot tesz.

A Városliget terveiről szólva kijelentette: rehabilitálják a meglévő épületeket, a liget 65-70 százaléka zöld felület lesz. A budapestiek körében készült felmérésekről, amelyekben a többség elutasítóan nyilatkozott, illetve a demonstrálókról Lázár azt mondta: mindenkinek jogában áll a véleménynyilvánítás, sőt a demonstrálók szerinte ugyanazt mondják, mint a kormány, mivel azt szeretnék, hogy több legyen a zöld. (A ligetvédők egy korábbi sajtótájékoztatón hívták fel a figyelmet arra, hogy a kormány és a Városliget Zrt. megtévesztő kommunikációt folytat, mivel a zöld felület nem a zöld terület növelését, vagyis például fák ültetését jelenti.)

Lázár felsorolta, hogy felújítják az Opera Andrássy úti épületét, az állatkertet, áthelyezik a Természettudományi Múzeumot a honvédelmi képzés érdekében. A Déli, a Kelenföldi és a Nyugati pályaudvar ügyében egyelőre nem született döntés, mivel szavai szerint a hatástanulmányokra várnak.

A napokban feszültté vált magyar–osztrák viszonyról szólva Lázár elmondta: Magyarország ugyanolyan biztonsági intézkedéseket tesz, mint szomszédja, ugyanakkor fontos, hogy megőrizzék a jó viszonyt az osztrák hatóságokkal. Közlése szerint Orbán Viktor meghívta az új osztrák kancellárt. Ismeretes, a magyar határellenőrzéseket az osztrák belügyminiszter jogtalannak nevezte szerdán, és bekérette a bécsi magyar nagykövetet. Egy osztrák lap ezután tudni vélte, hogy Wolfgang Sobotka és Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter Magyarországra látogat az ügy rendezéséért.

Azt is elmondta, hogy Orbán Viktor pénteken elutazik a hétvégi NATO-csúcsra. Ezzel kapcsolatban közölte, 2010-hez képest 20 százalékkal nőttek a honvédelmi kiadások, noha a szövetség által elvárt GDP-arányos két százaléktól még messze vagyunk.

A miniszter határozottan elutasította a vendégmunkások invitálásáról szóló állásfoglalást. Ismeretes, Varga Mihály az állami hírügynökségnek nemrég azt mondta, a „harmadik országból érkező” (Európai Unión kívüli) szakképzett munkaerőre szükség van itthon, mivel a megkérdezett vállalkozások negyede bizonyos munkapozíciók betöltésekor hiánnyal szembesül. Éppen ezért egyetértett a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslat azon pontjával, amely ezt a problémát külföldiekkel kezelné.

Lázár úgy fogalmazott, ez nem is Varga Mihály, hanem igazából a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének véleménye: – Lehet, hogy egyszerűbb behozni vendégmunkásokat, de összkormányzati szinten nem azonosulunk ezzel az állásponttal.

A földművelésügyi miniszternek felajánlották a magokat, ám visszautasította – jelezte Lázár a Magyar Nemzet kérdésére, amely a GMO-s vetőmagok elfogadására vonatkozott. Ezután elmondta: amikor megkérdezte Fazekas Sándort, a politikus annyira felháborodott, hogy fél óráig nem szólt hozzá.

A földárverésekkel kapcsolatban azt közölte, készül a lezáró törvényjavaslat, amely az Országgyűlés állásfoglalását interpretálja a befolyt összeg felhasználásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.