„A Liget maradjon a Liget”

A ligetvédők nem a Városligetben, hanem a „város szövetében” helyeznék el a múzeumokat.

BO
2016. 04. 26. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ligetvédők szervezte eseményen, mindössze két nappal a százakat megmozgató demonstráció után, érvek tömkelege hangzott el.

A megjelentek szerint minden probléma forrása, hogy a projektre ingatlanfejlesztésként tekintenek. Csák Gergely szociológus elmondta: „csupán tízmilliót fognak az öreg fák védelmére és gondozására költeni”, mely bagatell összeg az eddig lekötött 13 milliárdhoz képest. A beszélgetésen részt vevők többször is visszatértek arra, hogy a projekt gazdái a Liget megújítása alatt új épületek emelését és elsősorban a zöldfelület növelését értik, míg a közpark valódi lényege köz számára elérhető zöldterület, az ott való kikapcsolódás.

Bathó Tivadar építész hangsúlyozta, hogy a zöldterület és zöldfelület nem összekeverendő. A városszerte látható plakátokon az szerepel, hogy 60 százalékról 65 százalékra nő a Városliget zöld felülete, ami „egész egyszerűen nem igaz”, többek között azért, mert a kommunikált adatok

nem a Városliget egészére, hanem azon belül a városligeti ingatlan három övezetéből az egyikre vonatkoznak.

Ráadásul a 65 százalék a betartandó minimum, egy mutató, melybe a vízfelület is beleszámít, így remekül lehet vele trükközni. A tervek között pedig nem véletlenül szerepel a tó felületének növelése, amivel együtt így majd elmondható, hogy a projekt sikeres és a zöldfelület meghaladja a 67 százalékot. A zöldfelület még azért becsapós, mert beleszámítanak „a mélygarázsok felett lévő tetőkertek és az új múzeum tetején lévő zöldtető, már ha utóbbi megvalósul – tette hozzá.

Emellett az is megtévesztő, hogy az építész szerint nemhogy csökkentik, hanem növelik a beépítettséget. A városligeti park jelenlegi 5,7 százalékos beépítettsége közel 2 százalékkal nő, ami ugyan csekélynek tűnhet, de 1 százalék is közel tízezer négyzetmétert jelent, hiszen a Liget összterülete több mint 1 millió négyzetméter – emlékeztetett. „Ezért a Liget felújítása az új múzeumépületek és a színház nélkül sokkal kedvezőbb mutatókat hozna.”

A Liget Budapest plakátjai arra figyelmeztetnek, hogy a fák 85 százaléka ápolásra szorul, az átültetés vagy pótlás csupán 3 százalékukat érinti, a kivágott fákat pedig többszörösen pótolják. Utóbbit Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója az MNO-nak márciusban megerősítette, valamint nemrég szintén erről nyilatkozott. „600-650 fát kell megújítanunk, és körülbelül 150 olyan fa van, amelyet az építkezés miatt vagy cserélnünk, vagy átültetnünk kell. Ennek a beruházásnak valóban van egy ekkora környezeti ára, de ezt messze a többszörösével fogjuk pótolni ott, ahol szükséges, de leginkább ahol olyan fa van, amely védendő, nem invazív fafaj, ott átültetni fogjuk, ami útban van” – mondta. Emellett, mikor egy nyárfa kidőlt márciusban, a cég szintén azt kommunikálta, hogy a közparkban lévő hatezer fának körülbelül a 10 százaléka beteg.

Csák Gergely szerint valóban elhanyagoltak a ligeti fák, „de amit most ők csinálnak, az fakivágás lesz”, és példaként felhozta a márciusi bojkottot (ennek vált híressé az a jelenete, amely Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár és a Hungexpo területét őrző rendőr között zajlott). Akkor a ligetvédők azért akarták megakadályozni az elkezdett fatizedelést, mert a kirendelt cégnek nem volt meg az ehhez szükséges engedélye. „Ha nem lettünk volna ott, a hétezer négyzetméteren lévő összes fát kivágták volna, és már folyna az építkezés, tehát ők abszolút nincsenek tekintettel a fákra” – mondta, majd hozzátette: „ami fa útban van, azt fitty, ki fogják vágni”.

Zimborás Gábor építész kérdésünkre kifejtette: a szakmai szempontok mellőzése mellett a fokozatosság is hiányzik a tervekből. „Először a park felületét kéne megnövelni, elkezdeni fákat ültetni a jövőnek, amelyek növekedése közben lehetne elgondolkodni az állomány cseréjén” – mondta. Hozzátette: az itt megjelenő, faültetésre vonatkozó jogszabályi hivatkozás nem állja meg a helyét, mivel az új, csenevész palánták nem fogják funkcionálisan helyettesíteni a most kivágott vagy kivágandó nyolcvan-százéves fákat, tehát például nem csökkentik a szálló por koncentrációját. Arról nem is beszélve, hogy egészséges fák is áldozatul esnek.

Ráday Mihály városvédő alapvetően amellett érvelt, hogy a város különböző pontjain érdemes elhelyezni a turisztikai szempontból értékes látnivalókat, emellett azonban több olyan helyszínt is felsorolt, amely alkalmas lehetne a projekt komplett megvalósítására – mint például a Kilián laktanya, „ahol minden elfér”, vagy az Iparművészeti Múzeum környéke. „Vele szemben van a lebontott mozi helye, mellette a UPC székháza, akik rábeszélhetők, hogy költözzenek odébb, a komplett Markusovszky tér”, és számos üres telek a közelben – sorolta.

A cirkusszal és az állatkert fejlesztésével, a Biodómmal kapcsolatban az egész projektet úgy summázta: a legnagyobb gond, hogy nincs végiggondolva és elmagyarázva a koncepció, hiányzik a logika. „A Liget maradjon a Liget”, és a múzeumok helyét a városban kell megtalálni, „van hely bőven, üres épület és telek is van, ahol az építészek megnyilvánulhatnak” – nyomatékosította.

A Városliget Zrt. közleményben reagált az eseményen elhangzottakra. Szerkesztőségünknek küldött közleményükben azt írták: nem terveznek kivágni több fát a Hungexpo területén, hanem a „10 000 négyzetméteres területet rehabilitáljuk és visszaadjuk a parknak”.
„A zöldfelület növekedést nem zöldtetőkkel, hanem valós biológiai értékű zöldterület növeléssel oldjuk meg, a park feleslegesen lebetonozott részeinek a szükségtelenül széles utak és parkolók – például a Felvonulási téri parkoló – feltörésével, valamint a használaton kívüli épületek elbontásával” – írták.
A Ligetvédők legfőbb ellenvetése az volt, hogy téves kommunikáció folyik, mely többek között a zöldterület és zöldfelület fogalmi keveredésére vonatkozik. Míg a plakáton a zöldfelület 60-ról 65 százalékra való növekedése van, addig a Városliget Zrt. ezen számokat a zöldterület növekedésére érti: „a mostani 60 százalékról 65 százalékra fog nőni a zöldterület aránya. Nemrégiben ültettünk 28 db platánfát, 4 db japán akácot és 3 db kőrist a Városligetbe, további 7 platán és 843 tiszafa ültetését tervezzük, de ezzel megvárjuk a parkrehabilitációs tervpályázat májusi eredményhirdetését, és az új koncepció mentén végezzük majd el az újabb faültetéseket.”
A park rehabilitációjára 6 milliárdot terveznek költeni a közlemény szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.