Nézőpont: Lesz baloldali összefogás

Az elemző szerint az MSZP nem fogja tudni növelni a táborát.

MTI
2016. 07. 11. 10:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel hétfőn az M1-en az MSZP két hete megválasztott elnökéről azt mondta: Molnár Gyula egyre inkább közelíti pártja politikáját a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióéhoz (DK), erre példa az új MSZP-álláspont a kötelező betelepítési kvótáról.

Mint mondta, korábban a szocialisták is kritizálták a kvótát és túlzónak tartották az elutasítása miatti büntetést, Molnár Gyula azonban legutóbb úgy nyilatkozott, hogy a kvótát uniós kötelezettségként el kell fogadni. A kvóta mellett korábban csak a DK és a Liberálisok álltak ki – tette hozzá az elemző.

Véleménye szerint ezzel az MSZP-elnök a DK-val kialakítandó együttműködést készíti elő, „az elkövetkező két évben akár össze is olvadhat a két párt”, ez pedig azt mutatja, hogy mivel a társadalom széles rétegeit nem tudják megszólítani, a szocialisták a szűk balliberális közeghez akarnak szólni.

Az tehát, hogy lesz-e baloldali összefogás, már nem kérdés, az viszont, hogy abban melyik párt hogyan tudja érvényesíteni az érdekeit, illetve melyik párt holdudvarához tartozó ember lesz a közös miniszterelnök-jelölt, 2017-ben dől el – fűzte hozzá Deák Dániel.

A társadalom többsége elutasítja a kvótát és el is menne az őszi népszavazásra, tehát az ezzel ellentétes álláspontjuk miatt az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Liberálisok a népszavazási kampányban nem tudják majd növelni a táborukat – vélekedett az elemző. Hozzátette: ugyanez igaz az MSZP–DK együttműködésre is. Az MSZP nem tudja majd megszólítani a bizonytalan szavazókat, hiszen Gyurcsány Ferenc az egyik legelutasítottabb politikus, és mindez 2018-ra ráfordulva hatalmas versenyhátrányt jelent majd – mondta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.