Szijjártó: Magyarország elítéli a puccskísérletet

Nincs magyar áldozat vagy sérült Törökországban. Magyarország kiáll Erdogan mellett.

MNO
2016. 07. 16. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese” – szögezte le Szijjártó, hozzátéve, hogy ami náluk történik, mindenkit érint.

„Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli” a puccskísérletet, amelyet „terrorcselekménynek is lehet nevezni”. Kifejezte szolidaritását, beszélt Mevlut Cavusoglu török külügyminiszterrel, „akihez személyes barátság is fűz”.

„A mostani elnök és a mostani kormány a stabilitás záloga”

– jelentette ki Szijjártó, akikkel meg kell erősíteni együttműködésünket és ki kell állni mellettük.

Külképviseleteinket nem fenyegette veszély, igaz, az ankarai nagykövetség melletti utcában volt lövöldözés éjszaka, de követségi dolgozó ebben nem vett részt és nem sérült meg. A konzuli szolgálatot ajánlotta a kint lévők figyelmébe, éjszaka harmincan regisztráltak náluk.

A szakmai értékelés szerint nem valószínű, hogy a felek külföldi állampolgárok ellen fordulnának, ám sok az indulat – jelentette ki Szijjártó. Minden magyar állampolgárt arra kért, hogy megfontoltan tervezzenek törökországi utazást és mindenképp regisztráljon a konzuli szolgálatnál. „Nagy az összevisszaság és a fejetlenség” a légi közlekedésben, valószínűleg a Turkish Airlines déli budapesti járatát is törlik majd. Ha a helyzet nem javul, közvetítő szerepet vállalnak a jegyek átírásában. Minden hívást tudnak fogadni a külképviseleteken.

– Nincsen magyar állampolgár a halottak és a sérültek között, illetve közvetlen veszélyben

– jelentette ki Szijjártó, hangsúlyozva, hogy ez az akkori helyzetre volt igaz. A turistaövezetekben információik szerint nyugalom van, a charterjáratok közlekednek.

84-en haltak meg, ötvenen súlyosan megsérültek, közülük huszonöt a nagyon súlyos sérült – mondta Szijjártó Péter a nizzai támadásról. Magyar áldozatról nincs hír, de nagyon lassan halad az azonosítás – tette hozzá. Egy könnyű magyar sérült volt, de ellátták, emellett volt egy, a közelben tartózkodó magyar is, ő is biztonságban van. 125-en regisztráltak konzuli védelemre, keresett személy már nincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.