Több mint kétszáz határsértőt fogtak hétvégén

Az ország területén 247 határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig.

MTI
2016. 07. 11. 6:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 45, szombaton 53, vasárnap 128 migránst tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a szerb–magyar határnál szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák. Az ukrán–magyar határnál 12 illegálisan érkezőt, az ország területén mélységi ellenőrzésnél – Fejér megyében, illetve Budapesten – kilenc migránst fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett, új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított nyolc kilométeres távolságon belül feltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé. Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az új jogszabályok bevezetésének első napján még 190 volt a visszakísért határsértők száma, a héten pedig összesen 531. Más külső határszakaszon csupán naponta néhány embert fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.