Városligeti balhé: a BRFK nem illetékes

Tovább mélyül a tiltakozások körüli botrány, nyomoznak is meg nem is. A gyomron ütött tüntető ügyét a bíróságnak küldték tovább.

2016. 07. 11. 7:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos testi sértés gyanúja miatt indított ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozó főosztálya, de gyanúsítotti kihallgatás nem volt – közölte lapunkkal a rendőrség azzal az esettel kapcsolatban, hogy a városligeti Hungexpo-terület előtti múlt szerdai tüntetésnél az egyik kopasz biztonsági őr sisakjával akkorát ütött Gulyás Márton aktivista kezére, hogy meg kellett műteni.

Gulyás a ligetvédők táborának tüntetésén az Olof Palme sétánynál lévő szakaszon elkezdte leszedni a kerítésen lévő vásznat, a 444.hu szerint azért, hogy kívülről is lehessen látni, mi történik bent. Ekkor az egyik biztonsági őr sisakjával hatalmasat ütött a kezére. – Már akkor is érezte, hogy nagyon fáj, az este végén a mentőorvos viszont azt mondta neki, ezzel mindenképpen orvoshoz kell mennie. Az Országos Baleseti és Sürgősségi Központban kiderült, a bal kisujjából levált egy csontdarab, meg is kellett műteni, és dróttal rögzíteni a levált csontdarabot. A kórház értesítette a rendőrséget, ahol még éjjel felvették Gulyás Márton vallomását – írta a portál, ahol egy újabb videó jelent meg, amelyben a biztonsági emberek már nemcsak a tüntetőkkel bánnak keményen, hanem a rendőrökkel is.

A 444.hu szerint ugyancsak múlt szerdán este a biztonságiak a ligetvédőktől visszafoglalt terület „megvédésére” elkezdtek mindenféle tárgyat kifele dobálni a sötétbe, sőt az aznap felhúzott kerítés lyukain egy gázspray-vel kezdek el fújkálni. Egy rendőrt le is fújtak – olvasható az internetes újság szombati cikkében. A videofelvételen maga az akció nem látható, de az igen, hogy utána az egyik rendőr kérdőre vonta a kopaszokat, hogy miért kapott egy adagot a kollégája is. Jól hallható, hogy az egyik őrző-védő fenyegeti a rendőrt. – A helyszínen láthatóan még komolyan vették az incidenst, ugyanis két szemtanú tanúvallomását is rögzítették, de rendőrségi eljárás végül nem indult – írta a 444.hu.

Lapunk kérdésére a BRFK mindössze annyit válaszolt az ügyben: „A rendőrség nem tud olyan esetről, mely szerint rendőrt a biztonsági cég alkalmazottai könnygázzal lefújtak volna.”

Az elsőfokú bíróság egyébként múlt pénteken gyorsított eljárásban ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre egy, a térdével az intézkedő rendőrt szájon rúgó, a Liget projekt ellen tiltakozó külföldi férfit.

Ugyanakkor a nyomozó hatóság arra a kérdésünkre szintén érdekes választ adott, hogy milyen szakaszban van az a büntetőügy, amelyben a Városliget Zrt. is feljelentést tett azután, hogy egy az interneten nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint a Közlekedési Múzeum tetején az ott tartózkodó biztonsági őr jól láthatóan gyomron üt egy tüntetőt. – A feljelentések a BRFK-ra megérkeztek, de azokat – hatáskör és illetékesség okán – a rendőrség a Pesti Központi Kerületi Bíróság részére megküldte – írták lapunknak a Komáromy Gergelyt ért támadás ügyében.

Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese az RTL Klubbal tegnap azt közölte: még aznap megnézik az említett videókat, hogy megvizsgálják: az őrök tevékenysége megfelel-e az előírásoknak.

Az Együtt szombati közleménye szerint országgyűlési képviselőjük, Szelényi Zsuzsanna írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez „Miért tétlen a rendőrség a bőrfejű magánhadseregek önbíráskodásával szemben?” címmel. A képviselő egyben kérdi, indult-e eljárás a városligeti eseményekkel összefüggésben önbíráskodás vagy más hasonló bűncselekmény gyanújával a helyszínen fellépő biztonsági cég munkatársaival szemben. A hét végén a PM bejelentette: hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesznek a ligetvédők táborára kiadott jegyzői birtokvédelmi határozat ügyében. Az LMP szerint fel kellene függeszteni és újra kellene gondolni a Hauszmann-tervet és a Liget-projektet. A Fidesz a bírálatokat ennyivel intézte el: „A baloldal csak balhézni tud.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.