A sarkvidéken is jönnek a migránsok, kerítés épül

3,5 méter magas drótkerítést emelnek a norvég–orosz határra, miután 5 ezer bevándorló surrant át itt.

MTI
2016. 08. 24. 17:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég kormány közlése szerint a kerítés és egy új kapu megépítése a biztonság fokozását szolgálja az állampolgárok szabad mozgását lehetővé tevő schengeni övezet legészakabbi pontját jelentő Sotrskog határállomás környékén.

A tervek szerint a kerítést még a tél beállta előtt megépítik, a kormány közlése szerint azért, hogy nehezebb legyen az erdőn keresztül Norvégiába jutni.

A norvég bevándorlásügyi igazgatóság adatai szerint mindenesetre idén még egyetlen menedékkérő sem érkezett Norvégiába a sarkvidéki határon keresztül.

„Nem látom be, miért lenne szükség a kerítésre. Manapság túlságosan is sok kerítést állítanak fel Európában” – mondta Rune Rafaelsen, a határszakaszért felelős Soer-Varanger térség polgármestere.

Ellenzéki politikusok és a menekültek jogaiért síkra szálló csoportok szerint Norvégia lépése elrettenti az üldöztetés elől menekülőket és a hidegháború szellemét idézi meg egy olyan térségben, ahol a Szovjetunió bukását követően alapvetően jó viszony alakult ki a felek között.

Oroszország a NATO-tag Norvégiával közös, 196 kilométer hosszú határán mindeddig nem bontotta le a hidegháború idején emelt kerítést.

Moszkva eddig nem jelezte, hogy nehezményezné Oslo kerítésépítési terveit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.