Akadt kettő bacilusokkal teli gyerekjáték

Tizennégyféle gyermekeknek szánt ujjfestéket vizsgáltak.

MTI
2016. 08. 18. 12:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ujjfestékek használatakor a gyermekek a különböző színű festékeket közvetlenül a kezükre, tenyerükre, ujjhegyükre viszik fel, így festenek. Mivel ezek a festékek közvetlenül érintkeznek a bőrrel, összetételük ellenőrzése, tartalmuk biztonsági vizsgálata elengedhetetlen – írták.

A vizsgált készletekben a nehézfémtartalmak és az azoszínezékből származó, rákkeltő hatású úgynevezett tiltott aromás aminok mennyisége határérték alatti volt.

A két kifogásolt festékkészletnél az összes élő mikroba számának mennyisége magasabb volt az előírtnál, és bizonyos színeknél kimutatták az úgynevezett enterobacteriaceae baktériumtörzset. Ennek a legfőbb kockázata gyomor-bélrendszeri tünetekkel járó, viszonylag gyors lefolyású, rendszerint maradandó károsodást, illetve szövődményeket nem okozó betegségek kialakulása – közölték.

Az NFH kiemelte: az évek óta folyamatosan végzett vizsgálatok eredményeként a veszélyes játékok száma csökkent, de tovább folytatják a játékok rendszeres, átfogó ellenőrzését.

A vizsgált termékek listája a hatóság honlapján olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.