Egyre kevesebb autót lopnak el

Budapest vezet a listán. A kocsitolvajok egy része lebukott vagy áttért más bűnözési ágazatra.

Szemán László
2016. 08. 12. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz autómárka tett ki a lopás miatt körözött 835 személyautóból 785-öt, a fennmaradó 50 egyéb márkájú volt – közölte az ORFK a Vezess.hu adatkérésére. Ez a szám már csak azért is meglepő, mert 2015-ben még 2414 személyautót vittek el; a csökkenő tendencia az idei féléves statisztikai adat ellenére is jól látszik.

A szakportál szerint 2007-ben még 7584 autót loptak el az országban, 2010-re 5864-re csökkent ez a szám, 2012-re ismét némi emelkedés következett, már 6920 autót vittek el bűnözők, azóta azonban ismét folyamatosan csökken az ellopott autók száma. Az idei év első hat hónapjában a tolvajok legkedveltebb márkájának bizonyult a Ford, ami 2014-ben még csak negyedik, 2015-ben már második volt a listán. Eközben a Suzuki a két évvel ezelőtti második helyről a negyedikre csúszott.

A szakportál elemzése szerint a német prémium kategóriás járművek közül a BMW 2014-ben még csak a tizedik volt a listán, míg idén már a hetedik. Főleg a használtan behozott BMW 3-asokat viszik el alkatrésznek. A BMW mögött közvetlenül az Audi áll a listán, ám a Mercedes típusra nincs kereslet. Legalábbis az autótolvajok körében. Nincs is a TOP 10-es listában ez a márka. A fél év alatt ellopott nyolc Mercedes gépjármű a szakértők szerint azért is meglepően csekély szám, mert az A osztályból nagyon sokat hoznak be az országba a nepperek, így az alkatrészigény is növekszik.

A statisztikák szerint továbbra is a fővárosból viszik el a legtöbb gépjárművet a bűnözők, az összes lopás kilencven százaléka itt történik. Hosszú évek óta élmezőnyben van az egyik legnagyobb területű kerület, a XI., tavaly még az első helyen állt, idén azonban leszorult a második helyre az ugyancsak népes Zugló mögé. A III. és a X. kerületben javult a helyzet, négy pozícióval csúsztak hátrébb a listán. A tapasztalatok szerint az V., VI., VII. kerületből viszik el a legkevesebb autót, igaz, ezek a legkisebb kerületek.

A lopott autók számának csökkenését az ORFK és a szakportál mellett megerősítette a Magyar Nemzetnek Vezda László, a Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesület (NAKE) elnöke is. A NAKE 2010-től működteti az Autóvadász.eu oldalt, ahova bárki bejelentheti gépjárműve ellopását. Az egyesület segítségével évente több száz lopott autót találnak meg.

– A csökkenéshez hozzájárult, hogy a rendőrség látványos akciókkal jelentős támadást indított az autótolvajok ellen az elmúlt évben. 2014-től önálló egység, a Készenléti Rendőrség kiemelt felderítő főosztály vagyonvédelmi osztálya nyomoz a gépjárműbűnözés területén, és a munkájuk beérett. Több száz lopott gépjármű került elő, és több tucat autótolvaj, orgazda, hamisító kezén kattant a bilincs. A rajtaütéseknek két nagyon fontos eredménye lett. Számos a „szakmával” foglalkozó bűnöző hűvösre került. Sokuknak pedig elment a kedve az autólopástól, és inkább másik bűnipari ágazatban kamatoztatták haszontalan tudásukat – magyarázta az autólopások számának csökkenésének okait Vezda László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.