Elemzők: nem változtat az alapkamaton az MNB

A jelenleg érvényes 0,9 százalékos kamatszint 2018-ig biztosan marad.

MTI
2016. 08. 21. 8:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az augusztus 15–17 között megkérdezett 18 elemző mindegyike úgy vélte, hogy a jegybank a következő ülésén nem változtat a 0,9 százalékos rekordalacsony kamatszinten. A szakértők szerint idén és jövőre sem változik az alapkamat, majd 2018 végére 1,3 százalékra emelkedik.

A jegybank előző, július 26-i kamatdöntő ülésének közel másfél hete ismertetett rövidített jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a monetáris tanács minden jelen lévő tagja támogatta az alapkamat megtartását és a kamatfolyosó változatlanul hagyását.

A dokumentum szerint a monetáris tanács úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, és az infláció tartósan mérsékelt marad. A monetáris politika horizontján a reálgazdaság dezinflációs hatása fokozatosan csökken. A tagok szerint a magyar gazdaság fundamentumai erősek, és az aktuális alapkamat továbbra is konzisztens az inflációs cél fenntartható elérésével. Több tanácstag is kiemelte, hogy az eszköztár júliusban bejelentett módosítására a hazai pénzügyi szektor a várt módon reagált, ugyanakkor a bankközi hozamok alakulását, valamint a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket a jövőben is kiemelt figyelemmel kell kísérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.