Erdoganék magyar iskolát záratnának be?

A gülenisták elleni tisztogató hadjárat az Index szerint elérhetett Magyarországra is.

MNO
2016. 08. 04. 17:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon működő török oktatási intézmények bezáratását kérte Törökország budapesti nagykövete, Sakir Fakili a magyar kormánytól – írja az Index a Türkinfóra hivatkozva, amely a nagykövet Anadolu hírügynökségnek adott interjúját szemlézte.

Fakili állítólag biztosította arról a magyar kormányt, hogy a két alapítványi iskola helyett más török iskolákat hoznak majd létre, szükség esetén a török oktatási minisztérium közreműködésével. Az Index szerint a budapesti Orchidea iskoláról és Jázmin óvodáról lehet szó, előbbi angyalföldi tagintézményének igazgatóhelyettese, Orosz Balázs azt mondta, nem tudja megmondani, van-e közük Fethullah Gülenhez. Ugyanakkor „nem megerősített forrásból” hallott arról, hogy a török kormány célkeresztjébe kerültek.

„Nehezen tudnám elképzelni, hogy Európában, az EU-ban bármilyen lépést tenne egy kormány egy helyi szabályok szerint működő intézmény ellen, amelynek semmi köze Törökországhoz, nincs kapcsolata a török kormánnyal”

– jelentette ki a portálnak Orosz Balázs igazgatóhelyettes.

A török kormány szerint Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok áll a fél hónappal ezelőtti puccskísérlet mögött. A gülenisták nemzetközi hálózatot építettek ki Erdoganék szerint, valamint párhuzamos államot építettek fel Törökországban.

A puccskísérletet követően minden Gülenhez akár csak kicsit is köthető személyt vagy intézményt bezárnak vagy felszámolnak, így kerülhetett képbe a magyarországi két oktatási intézmény is (ahogy sok más is a világban, erről a BBC közölt összeállítást). Ugyan ezek bezáratása illene a magyar kormány Törökországgal fenntartott viszonyához, független alapítványi iskolák külső nyomásra történő bezárása okozhatna botrányt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.