Így teljesítettek a hazai vendéglátóhelyek

16 millió forint bírságot szabtak ki a nyári élelmiszerlánc-ellenőrzéseken.

MTI
2016. 08. 09. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigó Róbert ismertette: 3316 létesítményt és több mint 10 ezer terméket vizsgáltak a szezonális ellenőrzések során, hiányosságokat főként a higiéniai feltételek biztosításával, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával és képzettségével, valamint a termékek nyomon követhetőségével és minőségével kapcsolatban tártak fel.

Az egész országra kiterjedő komplex ellenőrzés során a Nébih és a kormányhivatalok munkatársai közösen keresik fel egyebek mellett a szezonálisan üzemelő, illetve az idegenforgalmi szempontból forgalmas helyeken található fagylaltozókat, cukrászdákat, éttermeket és kereskedelmi létesítményeket, kiemelt figyelmet fordítanak az utcai vendéglátásra is.

A nyári szezonális ellenőrzésen a szakemberek vizsgálták a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt előkészített húsokat, a sült halakat és a gyümölcsök közül főként a görögdinnyét. Az államtitkár beszámolója szerint a nemzetközi szakmai szervezetek felhívására az ellenőrzött termékek körét kiterjesztették a tojásra, a külföldi UHT tejekre és a vásárokon kapható konyhaikerámia-termékekre is.

Zsigó Róbert közölte: a 10 721 vizsgált tételnek kevesebb mint a 3 százalékánál merült fel probléma.

Kifejtette: a Nébih korszerű laborvizsgálatai révén a szakemberek három fűszerezett, pácolt előkészített húsban kimutatták a szalmonellát, a sült halak vizsgálatánál pedig egy esetben kiderült, hogy a sült fogasként árult termék nem fogasból, hanem másfajta halból készült.

A külföldi UHT tejek esetében ismét találtak olyat, amelyben a megengedettnél alacsonyabb volt a zsírtartalom. A konyhaikerámia-edények vizsgálatáról pedig elmondta, hogy eddig 6 minta ellenőrzése fejeződött be a 16-ból, és azok közül egynél határérték feletti ólomkioldódást találtak.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a vendéglátóhelyeken vett 141 fagylaltmintából 13 mikrobiológiai szempontból nem volt megfelelő. A 86 gyümölcsből készült színes fagylaltok közül hétben a szakemberek a jelenlegi szabályok szerint nem engedélyezett színezéket találtak.

Hangsúlyozta: a laboratóriumi vizsgálatokon megbukott termékeknél minden esetben elkezdődött a hatósági intézkedés.

Zsigó Róbert felidézte, hogy a nyári szezonális élelmiszer-ellenőrzés augusztus 31-ig tart.

Az államtitkár hozzátette: a szezonális ellenőrzésekkel a kormánynak és a tárcának is az a legfőbb célja, hogy minden magyar család asztalára egészséges, biztonságos, kiváló minőségű és lehetőleg magyar élelmiszer kerüljön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.