Jár a kártérítés a meggyilkolt Balla Irma fiának

Húszmillió forintért folyik a per, szeptember 5-én dönt a bíróság a kártérítés mértékéről.

Szemán László
2016. 08. 09. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ítélkezési szünet után, szeptember 5-én dönt a bíróság, hogy mennyi kártérítés jár Schönstein Sándornak, akit előbb elítéltek, majd jogerősen felmentettek édesanyja, Balla Irma meggyilkolásának vádja alól. A debreceni fideszes önkormányzati képviselőnő fia 14 millió forint vagyoni és 6 millió nem vagyoni kár miatt indított polgári pert.

Magyar György, Schönstein Sándor ügyvédje a Magyar Nemzetnek elmondta, az eljárás elhúzódásának az oka a szakértők sorának igénybevétele volt. Egyebek mellett ők számolták ki, hogy pontosan mennyi kár érte Schönsteint amiatt, hogy letartóztatása következtében nem tudta befejezni az egyetemet és nem tudta visszafizetni az addig felvett diákhiteleit sem. Ugyancsak szakértő mondta ki, hogy az anyagyilkossággal vádolt fiú számára milyen pszichológiai következményekkel járt a jogtalan fogva tartás és mennyiben nehezítette meg a meghurcoltatása a hétköznapi életbe való visszailleszkedését.

A 2014 nyarán indított polgári per során az állam képviselője azt nem vitatta, hogy joghátrány érte Schönsteint, az általa kért kártérítés nagyobbik részét, a 14 millió forintot azonban nem tartotta jogosnak. Ezért volt szükség tucatnyi szakértő bevonására az eljárásba. Az ügyvéd szerint annyi eldőlt már, hogy jár kártérítés, a pontos összegről kell még döntenie a bíróságnak.

A polgári perrel párhuzamosan folyik a büntetőper Balla Irma meggyilkolásával kapcsolatban, ugyanis az elfogultság miatt Nyíregyházán zajló eljárás – szakértők meghallgatásával – szintén az ítélkezési szünet után folytatódik. A vádiratban az szerepel, hogy 2007. március végén egy másik börtönbüntetéséből feltételes szabadságon lévő D. Lajos Debrecenben egy építkezésen dolgozott segédmunkásként, ám néhány nap után elbocsátották. A városban pénz nélkül csavargó vádlott elhatározta, hogy az építkezés szomszédságában élő Balla Irmától szerez pénzt. 2007. április 6-án este tíz óra körül a nyitott ajtón bement Balla házába, egy az építkezésről szerzett feszítővassal megtámadta a szobájában olvasó aszszonyt, akit többször megütött, majd megfojtott. Elrabolta áldozata telefonját, MP3-lejátszóját és 20 ezer forintot, majd a lakást kulcsra zárva távozott. A rendőrök Schönstein Sándort gyanúsították meg a gyilkossággal, ám a nyomozás során D. Lajos kétszer is beismerte tettét, hogy aztán visszavonja azokat. A vádlott a per során is tagad, ám az eddig meghallgatott szakértők a bűnösségét bizonyították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.