Két lakást kapott Rogán barátja?

Nem egyértelmű, hány lakást vásárolt, és mennyi pénzért, az önkormányzattól Rogán Antal „feltalálótársa”.

Buzna Viktor
2016. 08. 18. 5:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem egyértelmű, hány lakást vásárolt és mennyi pénzért az önkormányzattól az ötödik kerületben Rogán Antal kabinetminiszter „feltalálótársa”, Csík Balázs. Egy dolog biztos: Csík az ötödik kerületben található, Királyi Pál utcában legalább egy lakást huszonöt éves, kamatmentes részletfizetéssel szerzett meg. Erre vonatkozó értesülésünket ugyanis megerősítette a Belváros-Lipótváros sajtóosztálya, a többi kérdésünkre adott válasz azonban csak további talányokat vet fel az egyre bonyolultabb ingatlanüggyel kapcsolatban.

Az ötödik kerülethez múlt héten fordultunk kérdéseinkkel, amikor megírtuk: a Rogán Antallal közös szabadalmat jegyző Hunguard Kft. résztulajdonosa, Csík Balázs kedvezményes feltételekkel lett a 82 négyzetméteres belvárosi ingatlan tulajdonosa. Akkor az önkormányzat közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az ingatlan bérleti jogához még Rogán belvárosi polgármesterségét megelőzően, 2003-ban jutott Csík Balázs édesapja, Csík Károly.

Mint mindenki más, az ötéves elidegenítési tilalom lejárta után élhetett elővásárlási jogával, amiről fia, Csík Balázs javára lemondott – közölte most lapunkkal az önkormányzat sajtóosztálya. Ezzel azonban mind a tulajdoni lapon szereplő, mind a saját honlapjára feltöltött adatokkal ellentmondásba került az ötödik kerület. A tulajdoni lap szerint ugyanis a Királyi Pál utca 18-as szám első emeletén található ingatlant 2012-ben, vagyis Rogán Antal polgármesteri időszakában vásárolta meg Csík Balázs az önkormányzattól. Édesapja, Csík Károly is vásárolt lakást ebben a házban, neve ugyanis új tulajdonosként megjelenik egy 2008-ban feltöltött, lakás-elidegenítést tartalmazó listán. Különös módon azonban a listán egyedüliként az ő neve mellett nincs kitöltve az emelet- és ajtószámot tartalmazó mező – vagyis nem kizárt, hogy a Csík családnak két ingatlana is van az épületben.

A vételárat illető válaszával azonban az önkormányzat újabb csavart visz a történetbe. Állítják: a tulajdoni lapon feltüntetett helyrajzi számmal jegyzett ingatlant huszonhárommillió-háromszázötvenháromezer forintért vette meg Csík Balázs. A tulajdoni lapon azonban pontosan az összeg fele, tizenegymillió-hatszázhetvenhatezer forint szerepel. Az önkormányzat honlapján feltüntetett titokzatos, Csík Károly neve alatt álló ingatlan is pontosan ennyiért kelt el 2008-ban. Ez pedig megerősíti azt a gyanúnkat, hogy valójában nem egy, hanem két lakáshoz jutott a Rogán-közeli család a válaszlevélben megnevezett 23 millió forintért.

Csík Károly, bár fiánál kevésbé aktív, szintén tagja annak a céghálózatnak, amelyet az elmúlt hetekben Rogán Antal nevéhez kötött a sajtó. Az Opten cégadatbázis szerint ügyvezetője a ProfiTrade 90 Kft. nevű vállalkozásnak, amelyről a HVG megtudta: 2011 és 2015 között összesen összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.