Luxusautók a közbeszerzőknek

Több mint kétszázmillióért vásárol autókat a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő KEF.

Horváth Csaba László
2016. 08. 12. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétszázmillió forintért húsz darab felső középkategóriás gépjárművet vásárol a nemzetgazdasági miniszter irányítása alatt működő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) – derült ki a tegnap megjelent közbeszerzési értesítőből. Érdekesség, hogy az állami szervezet a járművek többségénél olyan luxusfelszereltséget írt elő, mint az automata sebességváltó, az összkerék-meghajtás. A darabonként több mint tízmillió forintba kerülő járműveket vélhetően a főigazgatóság vezetése használja majd, ám nem világos, miért szükséges húsz autó megvásárlása. A KEF honlapja szerint ugyanis a szervezet vezetősége öt igazgatóból és két főosztályvezetőből áll, így nem tudni, hogy a megrendelt húsz autóból tizenhármat kik használnak majd.

A pályázatot egyébként az állami járműparkot legtöbbször kiszolgáló Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. nyerte el, amely nettó 166 millió, azaz bruttó 210 millió forintért szállítja az autókat. Az ár tartalmazza a gépkocsik forgalomba helyezését, a tartozékok beszerelését, az autók mosását és takarítását, a karbantartást és a garanciális szolgáltatást, továbbá a segítségnyújtást is.

Mint arról lapunk legutóbb beszámolt, a Porsche Hungaria szállította mintegy 700 millió forintért az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság részére azt a 120 járművet, amelyet a kéményseprők használnak majd.

De a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Legfőbb Ügyészség által felső és felső-közép kategóriás autókra kiírt tenderét is ez a cég nyerte el.

A vásárlásról érdeklődve tegnap lapunk kereste a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot. Többek közt azt akartuk megtudni, hogy miért szükséges a beszerzés, milyen típusú autókat vesznek, illetve mi indokolja, hogy összkerék-meghajtású járműveket rendeljenek meg, ám lapzártánkig nem kaptunk érdemi magyarázatot a szervezettől. Mindössze annyit írtak megkeresésünkre, hogy dolgoznak a válaszokon.

A főigazgatóság honlapjáról annyi kiderül, hogy mintegy 600 intézmény, valamint 400 önként csatlakozott szervezet – önkormányzatok, felsőoktatási intézmények, bíróságok – beszerzési igényeit elégíti ki. A minisztériumok részére is a KEF biztosítja a munkakörnyezetet, és az infrastruktúra kialakításához szükséges beszerzéseket.

A szervezet honlapján azt is elmagyarázták, hogy a központosított közbeszerzési rendszer fő célja a közpénz-felhasználás átláthatóságának és nyilvános ellenőrizhetőségének megteremtése. De fontos érvként szerepel az általánosan használt termékek koncentrált beszerzése, a nagymegrendelői pozícióból elérhető megtakarítás, az ellátás biztonságának javítása, továbbá az államháztartás kiadásainak csökkentése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.