Magyarország megvizsgálja Erdoganék kérését

Sajtóértesülések szerint a török kormány két budapesti oktatási intézményt záratna be.

MNO
2016. 08. 05. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön Törökország budapesti nagykövete, Sakir Fakili azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy intézkedjenek a két budapesti alapítványi iskola ügyében, amelyek az Egyesült Államokban élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthetők – számolt be a Türkinfo hírportál. Az Index értesülése szerint a budapesti Orchidea iskoláról és Jázmin óvodáról lehet szó

Kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, akik az alábbi választ küldték, amit betűhíven közlünk:

„A török fél a napokban diplomácia csatornákon keresztül kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terrorista szervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, illetve szervezet felszámolását.

Magyarország határozottan elítéli a terrorista struktúrák által szervezett törökországi puccskísérletet és kiáll a Török Köztársaság demokratikusan megválasztott kormánya mellett, valamint a vonatkozó magyar jogszabályokkal összhangban támogatja Törökország terrorizmus elleni harcát. Ebből következően kész a hatályos törvényi előírások szigorú betartása mellett megvizsgálni a török kérést. A KKM ennek megfelelően a kérést az illetékes magyar szervekhez továbbította. A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés.

Tekintettel az ügy bizalmas jellegére, arról további részleteket az eljárások szakszerű és törvényes keretek közötti lefolytatása érdekében nem áll módunkban megosztani.”

A török kormány szerint Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok áll a fél hónappal ezelőtti puccskísérlet mögött. A gülenisták nemzetközi hálózatot építettek ki Erdoganék szerint, valamint párhuzamos államot építettek fel Törökországban.

A puccskísérletet követően minden Gülenhez akár csak kicsit is köthető személyt vagy intézményt bezárnak vagy felszámolnak, így kerülhetett képbe a magyarországi két oktatási intézmény is (ahogy sok más is a világban, erről a BBC közölt összeállítást). Ugyan ezek bezáratása illene a magyar kormány Törökországgal fenntartott viszonyához, független alapítványi iskolák külső nyomásra történő bezárása okozhatna botrányt.

„A Liberálisok arra kérik a magyar kormányt, hogy határozottan utasítsa vissza a törökök kérését. A napnál is világosabb, hogy a török elnök a katonai puccskísérletet az ellenfeleivel történő brutális leszámolásra, az antidemokratikus és autoriter hatalomgyakorlás kiteljesítésére kívánja felhasználni” – áll a párt közleményében.

„A Liberálisok elítélik a török vezetés durva bosszúhadjáratát, amely Törökországot egyre inkább eltávolítja az Európai Uniótól és az európai értékektől. Elvárjuk, hogy a magyar kormány tegye világossá elkötelezettségét a demokrácia, a jogállamiság értékei és az alapvető jogok tiszteletben tartása mellett. A magyar–török barátság fontos, de nem hagyhatjuk, hogy Erdogan Magyarországra is kiterjessze durva és embertelen megtorlását” – írják. (OS)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.