Magyarországon egy „polip” lopja el az uniós pénzeket

Hallgassák meg a Mengyi Roland ügyében készült hanganyagokat – mondta Hadházy Ákos, az LMP elnöke.

MTI
2016. 08. 05. 11:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházy Ákos, a párt másik társelnöke ezt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hozzátéve: politikustársa azt is megkérdezi, hogy lehallgatták-e a kormánypárti képviselő telefonbeszélgetéseit.

A „Voldemort-gate-ről” beszélő politikus azt mondta, csütörtökön a Miniszterelnökség is elfogadhatatlannak nevezte, hogy külön erre a célra létrejött céghálózatok lopják el az uniós pénzeket. Az LMP szerint ez nem történhet másként, csak úgy, hogy ehhez a legmagasabb szinten lévő politikusok is asszisztálnak.

Hadházy Ákos szerint Magyarországon egy „polip” lopja el az uniós pénzeket, amelynek három karja van. Az egyik karnak azokat az EU-s forrásokat elosztó politikusokat nevezte, akik a visszaéléseket lehetővé teszik. A másik kar azokból az önkormányzatokból, szervezetekből, létező, illetve „kamu” cégekből áll, amelyek ezt igénybe veszik, és „hajlandóak belemenni ezekbe a huncutságokba”. A harmadik karnak egy olyan céghálózatot nevezett, amelynek tagjai papíron üzleti tanácsadással foglalkoznak, de valójában „kiközvetítik” az uniós pénzeket, elintézik a pályázatok megnyerését, cserébe viszont azt kérik, hogy ők legyenek a kivitelezők.

A társelnök az átnézett közbeszerzések alapján azt mondta, sokszor előfordult, hogy egymástól több száz kilométerre lévő települések is ugyanazokat az ajánlattevőket, köztük az érintett céget hívják meg közbeszerzésekre, majd ugyanazt a tevékenységet fillére ugyanannyiért csináltatják meg. Ez csak úgy fordulhat elő, ha előre megbeszélték a közbeszerzés részleteit – jelentette ki.

Az ügy háttere, hogy a 168 óra című hetilap legfrissebb számában azt írta, Mengyi Roland 2015-ben kenőpénzért cserében biztosított volna előnyt szociális szövetkezeteknek egy uniós pályázatnál.

A fideszes képviselő az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében úgy reagált, az ügyben semmilyen módon nem vett részt, a gyanúsítottként vallomást tevők visszaéltek a nevével és a pozíciójával. Hozzátette, amennyiben „a nyomozás érdeke úgy kívánja, és az ügyészség ezt kezdeményezi”, kéri mentelmi joga felfüggesztését. Jelezte, mivel „folyamatban lévő ügyről van szó”, többet nem kíván mondani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.