Nem alkalmatlanok a nők politikusnak

A Fidesz szavazóinak ötöde gondolja azt, hogy alkalmatlanok a nők a politikai pályára.

MNO
2016. 08. 05. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz szavazóinak ötöde gondolja azt, hogy alkalmatlanok a nők a politikai pályára, a többi pártnál alacsonyabb az így vélekedők aránya – derült ki a Závecz Research felméréséből, amelyet a liberális Republikon Intézetből kiváltak által alapított Integrity Lab megbízásából készített.

A magyar választók 84 százaléka elutasítja azt az állítást, hogy a nők alacsony létszáma alkalmatlanságukkal lenne összefüggésben, és csak nyolcaduk véli úgy, hogy ez áll a háttérben: a leghatározottabb, teljes elutasítást az Együtt-/PM-/MLP-szavazók között látjuk.

A felmérésből kiderült az is, hogy minden negyedik magyar választó szívesebben szavaz olyan pártra, amelynek fontos, hogy minél több női jelöltet állítson. A baloldali, liberális pártok szavazóinak 58 százaléka pedig egyetértene azzal, hogy női miniszterelnök-jelölttel induljanak a 2018-as választásokon.

Az Együtt-/PM-/MLP-szavazók kétharmada, az MSZP-sek 57 százaléka, míg a DK-sok fele támogatta ezt. Utóbbi táborban igen magas volt a bizonytalanok aránya – vélhetően Gyurcsány Ferenc jelenléte miatt nehezebb elvonatkoztatni és elképzelni egy női miniszterelnök-jelöltet – írta az Integrity Lab.

A kutatás alapján egyik kérdésben sem különbözött szignifikánsan a női és férfi válaszadók véleménye – mérésük szerint jelenleg nincs olyan összefüggés, hogy egy női választó számára fontosabb lenne, hogy egy párt odafigyeljen arra, mennyi női jelöltet állít. Az alkalmasság kérdésében sincs eltérés: a nők épp úgy látják a női politikusokat, mint a férfiak – zárta gyorselemzését az Integrity Lab. A teljes elemzést ebben a pdf-ben találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.