Októberig kell várni az M86-os befejezésére

Átadják a Hegyfalu és Csorna közötti szakaszt is.

MTI
2016. 08. 18. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója kiemelte: a beruházásnak köszönhetően Szombathely és Győr között 45 percre csökken a menetidő, a főváros pedig, az M1-es autópályát használva, két óra alatt elérhetővé válik a vasi megyeszékhelyről.

Tájékoztatása szerint az M86 befejező 40,9 kilométer szakaszának építése két ütemben valósul meg Szeleste és Csorna között, a Hegyfaluig tartó első ütem 2015 szeptemberében készült el.

Hozzáfűzte: a Hegyfalutól Csornáig vezető 33,4 kilométeres szakasz új nyomvonalon épül, az M86-os főút és a 84-es főút csomópontjától indul és az M85-M86-os Csorna elkerülő szakaszának déli csomópontjához csatlakozik.

Loppert Dániel szólt arról is, hogy az építők júliusban végeztek az aszfaltozási munkálataival, elkészült a kopóréteg, és befejeződött a véderdők telepítése is. A kivitelezés utolsó két hónapjában már az útépítéssel, és műtárgyakkal kapcsolatos befejező munkálatok, például a vadvédő kerítések és a táblák kihelyezése zajlanak.

Hende Csaba (Fidesz) Szombathely országgyűlési képviselője a bejáráson úgy fogalmazott: az M86-os gyorsforgalmi út határidőre elkészül, mégis hatalmas időbeli csúszásban van, hiszen megépítését az akkori szocialista-szabaddemokrata kormányzat már 2006-ban megígérte. Ennek ellenére a kormányváltásig mindössze, 3,5 kilométernyit építettek meg belőle.

Kifejtette, 2010-ben nem állt rendelkezésre az útépítésre egyetlen fillér sem, sőt a szükséges engedélyek is hiányoztak és a terület kisajátítása sem történt meg.

Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, Vas megye fejlesztési biztosa úgy fogalmazott: az új út átadásával a régi mentén fekvő települések, köztük a mostani szakasznak köszönhetően Vasegerszeg, Vámoscsalád és Répcelak is mentesülnek az átmenő forgalom alól.

Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) Szombathely polgármestere elmondta: Szombathely számára fontos, hogy minél jobban bekapcsolódjon a közlekedés „vérkeringésébe”, mert ez a feltétele a további fejlődésnek. Hozzátette: az is fontos, hogy a város elkerülő útja is teljessé váljon, illetve a 86-os fejlesztése déli irányban is tovább folytatódjon. Ezek a fejlesztések szavai szerint továbbra is napirenden vannak.

Puskás Tivadar úgy vélte, az új M86-os kétszer kétsávos, egymástól jól elválasztott út sokkal biztonságosabb, várhatóan kevesebb lesz a baleset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.