Rétvári csupa jó hírrel nyitotta meg a tanévet

Béremelés a tanároknak, kiadáscsökkenés a családoknak. A pedagógusok azért nem látják ilyen rózsásan a helyzetet.

MTI
2016. 08. 31. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti államtitkár úgy fogalmazott: szeptember 1. negyedik éve már nemcsak a tanév kezdete, hanem a pedagógus-béremelés időpontja is.

Rétvári Bence az MTI-nek a tanévnyitó után elmondta: a pedagógus béremelések pozitív hatása már a felsőoktatási jelentkezésekben is megnyilvánul. A 18 évesen pedagóguspályát választók aránya nagymértékben nőtt, amióta a kormány bevezette a pedagógus-életpályát és a Klebelsberg képzési ösztöndíjat.

Az államtitkár kitért arra is, hogy idén tovább csökkentek a családok iskoláztatással összefüggő terhei. Eggyel több évfolyam kapja ingyenesen a tankönyveket, tovább emelkedett, és a rendszerváltás óta rekordot döntött a szociális gyermekétkeztetésre fordított források aránya, amely a 2010-es 29 milliárdról jövőre eléri a 74 milliárd forintot.

Úgy kezdik az iskolák az idei tanévet, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak (Klik) megszűnt a 30 napot lejáró tartozása, és az iskolarendszer 107 milliárdos pluszforrásból gazdálkodhat – jelezte.

Megemlítette, hogy az idén egy újabb intézménnyel, 14-re bővült a Kolping oktatási intézmények száma. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az egyházak felelősségvállalása a köznevelésen belül. Hat év alatt 68 százalékkal nőtt az egyházi fenntartású intézmények aránya, ez közelíti a második világháború előtti arányokat – mutatott rá Rétvári Bence.

Az államtitkár a diákokhoz fordulva az mondta, hogy mindenki, aki drukkolt a foci-Eb-n a nemzeti 11-nek, illetve az olimpián a magyar sportolóknak, az iskolakezdéskor arra gondoljon, hogy ezekhez az eredményekhez nagyon sok szorgalom és kitartás kellett. Aki példaként tekint rájuk, ebben a kitartásban is tekintsen rájuk példaként – fogalmazott Rétvári Bence.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.