Vár-e befektetőket Finnország?

Finnország várja a magyar befektetőket, de mégis milyen termékekkel és szolgáltatásokkal?

2016. 08. 19. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Finnországban remek esélyek várják a magyar befektetőket – állította tegnap a Magyar Hírlap a címlapján egy olyan interjú alapján, amelyet Petri Tuomi-Nikula, Finnország budapesti nagykövete adott a lapnak.

Mivel azonban az egész oldalas interjúban minderről csupán annyit mondott, hogy „lenne igény magyar befektetésekre is Finnországban”, a nagykövetséghez intézett levélben próbáltunk meg utánajárni annak, mégis milyen termékekkel, szolgáltatásokkal lenne érdemes kopogtatni Helsinkiben a magyar vállalkozóknak. A diplomatikus válaszból a következő derült ki: „Finnország gazdaságának általános értelemben szüksége van a külföldi befektetésekre. Az interjúban ezt tájékoztató jelleggel a potenciális magyar befektetők tudomására akartam hozni. Az érdeklődők a konkrét lehetőségekről az Investinfinland.fi honlapon tudnak tájékozódni. Egy konkrét területet azonban kapásból tudok említeni: szeretnénk valahogy megszerezni Magyarország olimpiai sikerreceptjét ”

A fenti honlapot felkeresve egy profi, angol nyelvű portálon találhatjuk magunkat, amely többek között például a szerverparkok építését, az újrahasznosítást vagy éppen a turizmust ajánlja az érdeklődök figyelmébe. A tájékoztató egy befektetőbarát, magasan képzett munkaerővel, fejlett infrastruktúrával és versenyképes működési árakkal rendelkező ország képével próbálja vonzóbbá tenni a zord északi időjárást. Más befektetési portálok is egyetértenek abban, hogy a gazdasági válság után talpra álló Finnországban van keresnivalója külföldi vállalkozóknak is, bár gyenge pontként éppen a mezőgazdaságra mutatnak rá, amiben Magyarország viszont általában erős.

Ahogyan az interjúban Petri Tuomi-Nikula a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról szólva rámutatott, Magyarország körülbelül 300 millió euró értékben exportált Finnországba, az pedig 220 millió értékben ide. Egyébként már tavaly a finn külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Budapestre látogató Matti Anttonen is arról beszélt, szívesen látnának kis- és középvállalkozásokat a finn piacon, de ő is csak az atomenergiát és a megújuló energiaforrásokat említette mint „hasznos területeket a tapasztalatcserére”.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.