Átlépte a bűvös egymilliót az e-személyik száma

Az új típusú igazolvány az egészségügyi ellátásban és az adóügyintézésben is használható lesz.

MTI
2016. 09. 09. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudatták, a régi típusú kártyából 2015-ben összesen alig több mint egymillió darabot állítottak ki, így az idén kiadott igazolványok száma már most elérte a tavalyi egész éves igénylésszámot.

A KEKKH közleményében kiemelte: a több funkciójú e-személyi a legszigorúbb adatbiztonsági feltételeknek is megfelel. A kártyával egyebek között elektronikus aláírások is készíthetők, segítségével számos közigazgatási ügy vagy szerződéskötés az otthon kényelméből intézhető – írták, megjegyezve: az e-aláírás lehetőséget ad arra, hogy a polgárok elektronikusan tehessenek „teljes bizonyító erejű magánokiratnak megfelelő jognyilatkozatokat”.

Az új személyazonosító igazolvány elektronikus úti okmányként is funkcionál: minden olyan határátlépésnél felhasználható, ahol zsilipkapus beléptető rendszer üzemel. Az új típusú igazolvány a közeljövőben az egészségügyi ellátásban és az adóügyintézésben is használható lesz. A kártyában elhelyezett csip a tajkártyán és az adóigazolványon lévő információkat is tartalmazza. Ennek kapcsán kiemelték, hogy a magas biztonságú elektronikus tároló elemen – csipen – lévő adatokat kártyaolvasó segítségével ismerhetik meg az arra jogosultak, például a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatainak munkatársai, ők azonban a kártyán szereplő taj számhoz a személyes adatok biztonsága érdekében nem férnek hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.