Ezreket érdekel a határvadászállás

Szeptember elseje óta toboroznak.

Markotay Csaba
2016. 09. 09. 10:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét alatt csaknem 2500-an érdeklődtek a határvadász-toborzás iránt. Már pályázatok, illetve konkrét jelentkezők is vannak, de ezekről a rendőrség csak később ad tájékoztatást. Az ORFK-nál érdeklődésünkre azt közölték, hogy a rendőrség szeptember 1-jén kezdte meg országszerte a toborzást a Készenléti Rendőrség határvadász bevetési osztályaiba. Az Országos Rendőr-főkapitányság toborzó központjához a rendőrség Facebook- és Twitter-oldalán, illetve elektronikus levélben és telefonon 2498 megkeresés érkezett az érdeklődőktől – tették hozzá.

A kormány augusztus végén döntött a rendőrség határvadász bevetési osztályainak megerősítéséről. 3000 rendőrt vesznek fel, mivel a kabinet úgy látja, tovább erősödött az illegális migrációs nyomás, megnőtt a szerbiai területen várakozók száma, és nem várható a migráció csökkenése.

A bővítés nyomán egy újabb határrendészeti igazgatóságot állítanak fel, a meglévő hét határvadász bevetési osztály pedig tizenötre bővül. A képzés a jelentkezők létszámától függően a tervek szerint novembertől indul. A jelentkezőkre nemcsak egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálat és fizikai állapotfelmérés vár, hanem az életvitelüket is ellenőrzik.

A felvettek hat hónapos képzésen vesznek részt. Ennek első két hónapjában az érintettek munkaviszonyba kerülnek, ezalatt havi bruttó 150 ezer forintos munkabért kapnak. Utána – sikeres vizsgát követően – a rendőrség hivatásos állományának tagjai lesznek őrmesteri rendfokozatban. Ekkor már havi bruttó 220,3 ezer forintos alapilletményt kapnak, továbbá pluszjuttatásként például a nyelvvizsga-, éjszakai és készenléti pótlékot, a túlszolgálatukat kifizetik, béren kívüli juttatásként pedig például évi 200 ezer forint értékben kafetériajuttatásra, lakhatási vagy albérletidíj-hozzájárulásra, utazási költségtérítésre, egészségügyi ellátásra, kedvezményes utazási és mobiltarifa igénybevételére lesznek jogosultak.

Korábban a honvédségnél is próbálkoztak toborzással, részben a közmunkások körében igyekeztek népszerűsíteni a határőrizeti munkát, illetve a katonai pályát, meglehetősen kevés sikerrel. A nyár végén kisebb botrányt okozott, hogy közmunkásoknak olyan levelet küldtek, miszerint ha nem jelennek meg a toborzáson, illetve nem fogadják el az ott felajánlott „munkát”, akkor szankcióra számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.