Fideszesként úgy vélte, minden eszköz bevethető

Tomanovics szerint ha az MSZP csinált volna ilyeneket, országos népharag tör ki.

LD
2016. 09. 29. 17:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi öt hónap elmaradt munkabérének a rendezését takarták 2010-ben a színlelt szerződések, amelyek kapcsán az Index arról írt, milliókat kaszál Tomanovics Gergely cége. Minderről a Gery Greyhound néven is ismert videós számol be most megjelent könyvében, amely ingyen elérhető az interneten.

Tomanovics 2006-ban a Best of Gyurcsány videóval vált ismertté: ebben egyebek között az akkori kormányfő hazugságaira, az ígéretekkel szemben megvalósult dolgokra mutatott rá, és arra, hogy ennek ellenére is vannak, akik hisznek a miniszterelnöknek. Ezután, 2007 és 2011 között a Fidesznek dolgozott, viszont elege lett a botrányokból és abból, amit a háttérben látott, ezért inkább kiszállt. Távozása után közzétett egy oktatófilmet arról, hogyan működnek a Kubatov-listák a gyakorlatban.

Greyhound korábban az Átlátszónak is beszélt a Fidesz-alkalmazottá válásáról, most pedig részletesebben írt az elmúlt évekről Elmúltnyolc(tíz)év – Egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása címmel. A könyvből az Átlátszó szemezgetett.

Tomanovics vidékről költözött a fővárosba, korábban autómosóban dolgozott, és hobbiból készített videókat. A Best of Gyurcsányt elmondása szerint egynapi poénnak szánta, komolyabb célja nem volt vele. 2007 február utolsó péntekjén aztán ráírtak, hogy márciusban kezdhet is a pártnál, behívták a Képviselői Irodaházba.

A Kubatov-módszerről azt írta: hitt benne, hogy a Fidesz mindent másként és jobban fog csinálni, így a választás megnyeréséért minden eszközt be kell vetni. „Másrészt meg voltam győződve róla – lehetett is olvasni ilyen híreket korábban –, hogy a szocik pontosan ugyanezt csinálják Ron Werber izraeli kampányguru vezetésével, és kár lenne emiatt elbukni a kétharmadhoz segítő néhány mandátumot” – közölte.

2010 májusától októberig aztán állítása szerint semmi pénzt nem kapott, aztán utána is csak kényszervállalkozói szerződést írtak. Az Index akkor arról cikkezett, hogy milliókat kaszál Greyhound cége miniszteri megbízásokkal. „Ezek a színlelt szerződések az elmúlt öt hónap: május–október elmaradt munkabérének rendezését takarták” – állítja most Tomanovics.

Egyre több intézkedés volt, amelyet ha az MSZP tesz, akkor országos népharag tör ki – írta még 2011 kapcsán, példaként a magánnyugdíjpénztár-ügyet említve. Tomanovics szerint 2011 nyarán leépítés is kezdődött, közös megegyezésre hivatkozva kirúgtak „nagyjából mindenkit” az ő stábjából, majd másnap újra felvették őket a KIM-hez lazán kapcsolódó háttérintézményekhez. Állítása szerint át sem kellett menni oda, ahol papíron dolgoztak ezek után: ő például a Design Terminalhoz került, de csak a 2012 januári kilépésekor járt ott. Állítása szerint nettó 261 ezer forintot keresett, de aztán elege lett a kínos ügyekből, és inkább otthagyta a pártot. Ekkor látta, hogy nála van még a Kubatov-videó, fel is töltötte, miközben eszébe jutott, vajon milyen következménye lesz majd tettének. „A jó hír, hogy semmi, a rossz pedig, hogy semmi: bebizonyosodott, hogy ez egy következmények nélküli ország” – írta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.