Megint feleslegesen szórtuk a milliárdokat

Duplán fizettek a használhatatlan iskolai szoftverekért.

MNO
2016. 09. 24. 9:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszer fizettek ki egy iskolai szoftvert, amely ráadásul lényegében használhatatlan – írja a Blikk. Az Educatio Nonprofit Kft. összesen 12,7 milliárd forintnyi uniós támogatást kapott infrastruktúra-fejlesztésre, amelyből 4 milliárdot fordított digitális iskolai tananyagokra. Csakhogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) tartozó, azóta már megszűnt cég ez utóbbi összeget egy olyan rendszerre fizette ki,

amelynek használati jogát már korábban megvette az állam.

Ez volt a Virtuális szertár nevű program, amelyet 400 millió forintnyi uniós pénzből fejlesztett egy miskolci cég, és amelyhez regisztráció után bárki hozzáférhetett.

Ennek ellenére bruttó 1,3 milliárd forintot fizetett ki az Educatio a Lab@Home nevű szoftverre, amelyben csupán videók vannak. Minden egyes, a program során beszerzett informatikai eszközre feltelepítették, vagyis 30 ezer darabot rendeltek belőle. Ez azt jelenti, hogy

a szoftver darabja 45 ezer forintba került, ami akkor is elképesztően túlárazott lenne, ha most vásárolták volna meg először.

A lap által megkérdezett oktatási szakértő szerint ráadásul a program az uniós támogatás alapfeltételeit sem teljesíti, mivel nem általános, hanem középiskolásoknak szól az anyag.

A Science Guide fantázianévvel ellátott, CD-n terjesztett programért 2,7 milliárdot fizettek. Itt nem is tagadták az alkotók, hogy a Virtuális szertár leszármazásáról van szó, egész pontosan annak „továbbfejlesztett, kiegészített” változatáról. A Blikk forrása rámutat: nem elég, hogy egy már megvásárolt szoftverért fizettek újra óriási pénzeket, az anyag ki sincs rendesen dolgozva, egyszerű fordításról lehet szó. Az már csak hab a tortán, hogy a legtöbb iskola még meg sem kapta a CD-t vagy a hozzá tartozó kódot, tehát nem tudja használni azt a digitális tananyagot, amelyért a múlt év végén fizették ki a támogatást a kedvezményezetteknek.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.