Megújul Sopronban az ország legrégebbi tornacsarnoka

Az 1867-ben elkészült épület rekonstrukciójára idén 25 millió forintot költenek.

MTI
2016. 09. 10. 9:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felújítást a fenntartó soproni önkormányzat önerőből finanszírozza. A munkálatok július végén kezdődtek, és októberre fejeződnek be, úgy, hogy közben a sportcsarnok üzemel.

A korábbi években is végeztek már felújítást a csarnokon, például javították a tetőt, rendbe tették a csapadékvíz-elvezetést és a szigetelést mintegy 14,5 millió forint ráfordítással.

Az idei ütemben egyebek között a homlokzat került sorra, amely modern, úgynevezett lélegző vakolatot kapott. A csaknem 1000 négyzetméter alapterületű, kétszintes csarnokban három öltöző, a vizesblokkok padlószerkezetei, burkolatai újultak meg, emellett javították a nagyobb tornaterem álmennyezetét, az eltömődött szennyvízcsatornát is – sorolta az elvégzett feladatokat a főmérnök.

A belső munkálatok befejeződtek, a műszaki átadás következik. A homlokzati festés viszont még hátravan – mondta Schekulin Nándor, hozzátéve, hogy a rekonstrukció a következő években is folytatódik majd.

A tornacsarnok megépítését a Soproni Torna- és Tűzoltó Egyesület kezdeményezte még 1866 őszén, tornászaik ugyanis egy bérelt teremben gyakoroltak, amely hamar kicsinek bizonyult. A következő év tavaszán már az egylet vezetősége tárgyalta a terveket, és az építkezés májusban el is kezdődött. Az avatóünnepséget 1867. szeptember 22-én a tartották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.