Orbán a Habony lapjának adott interjúban megmentette Európát

„Egyszer a magyarok javára fogják írni a történelemkönyvekben.”

MTI
2016. 09. 29. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem találtuk fel a spanyolviaszt, csak azt tettük, amit a világ józanabbik részén is csinálnak az Amerikai Egyesült Államoktól Izraelig: megvédtük Magyarország, egyben az Európai Unió határait” – mondta a kormányfő a lapban csütörtökön megjelent interjúban.

Úgy vélte, így még van esély feltartóztatni az önfeladást és a behódolást, és ezt „egyszer a magyarok javára fogják írni a történelemkönyvekben”.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta, amikor nemet mondtak a bevándorlásra, a szívükre hallgattak. „Szeretjük a hazánkat, nem tesszük ki bizonytalan kalandoknak. Ilyen egyszerű. Ha a szíved a helyén van, az eszed könnyen követi. Így hamar összeállt a fejünkben a migrációellenes cselekvési terv is” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta, hogy a vasárnapi népszavazáson Magyarország és Európa jövője a tét. Kitért arra, hogy az Európai Bizottság nem vonta vissza a kvótacsomagját, sőt a múlt héten megerősítette. „A brüsszeli bürokratákkal is ugyanaz a helyzet, mint a szemfényvesztőkkel: a kezüket kell figyelni, nem a szájukat” – mondta a kormányfő.

Leszögezte azt is, hogy Magyarországnak az európai közös jövő iránti elköteleződése továbbra is erős, ám változtatni kell a jelenlegi politikán éppen azért, hogy „megőrizzük azt az Európát, amelyet mindannyian szeretünk, otthonunknak érzünk, és amelyért annyi áldozatot hoztunk már”.

Súlyos gondnak nevezte, hogy a migrációval kapcsolatos közös európai állásponthoz még a közös kiindulópontban sem tudnak megegyezni.

A kormányfő szerint azokat a migránsokat, akik jogellenesen jöttek be, ki kellene szállítani az Európai Unióból, de ehhez „hiányzik a szív és az ész bátorsága”. Hozzáfűzte: több ország azt hiszi, jobb beletörődni abba, ami történt, Európa mindig megúszta valahogy, de ezt most nem lehet megúszni. „Vagy megtartjuk a hazánkat és Európát olyannak, amilyennek szeretjük, vagy elveszítjük” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte milyen lesz Európa, amikor az unokája középiskolába megy, azt válaszolta, egyik napról a másikra megváltozhat minden, tabuk dőlnek meg, magától értetődő dolgok kérdőjeleződnek meg, így nem tudni, mit hoz a jövő, de az rajtunk áll, merre megyünk tovább. „Mi, magyarok általában idejekorán felismertük a veszélyt, és volt bátorságunk a változások élére állni. Amikor összefogtunk, a siker sem maradt el” – mondta a miniszterelnök a Lokálnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.