Óriási ötlete támadt Trócsányi miniszter úrnak

Azt szeretné elérni az IM, hogy erkölcsi bizonyítvány kelljen a polgármesterséghez.

MTI
2016. 09. 02. 15:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető kifejtette: a gyömrői polgármester ügyében ellentmondásos helyzet állt elő. Az IM-nek jogi megoldást kell kidolgoznia, hogy hasonló ügyek ne fordulhassanak elő ismét – mutatott rá.

Trócsányi László közölte: a probléma az, hogy valakit büntetőbíróság jogerősen szabadságvesztésre ítél – bár felfüggesztett büntetést kap –, és ugyan a közügyektől nem tiltják el, de nem kaphatna erkölcsi bizonyítványt. Tehát olyasvalaki tölthet be ma Magyarországon polgármesteri tisztséget, akinek nincs erkölcsi bizonyítványa – magyarázta.

Úgy vélte, sok olyan álláshely van Magyarországon, ahol az erkölcsi bizonyítványt be kell mutatni annak feltételeként, hogy egyáltalán állást kaphasson bárki. Kiderült azonban az, hogy Magyarországon lehet polgármester valaki erkölcsi bizonyítvány nélkül – tette hozzá.

A miniszter szerint ez esetben erkölcsi kérdés is felmerül, és elképzelhető, hogy olyan jogi hiátus van, amelyet kezelni kell.

Közölte: a tárca munkacsoportot hozott létre Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár vezetésével, hogy megvizsgálják a lehetőségeket, és a későbbiekben a kormánynak beszámolnak arról, hogy milyen megoldások vannak annak megakadályozására, hogy erkölcsi bizonyítvány nélkül polgármesteri pozíciót lehessen betölteni.

Trócsányi László úgy látja, ez fontos kérdés, és az IM javaslatot fog a kormány elé terjeszteni az ügyben.

Gyenes Leventét (Gyömrő 2000 Kör) vasárnap választották újra Gyömrő polgármesterévé. Gyenes Leventét áprilisban bűnösnek mondta ki a Szegedi Ítélőtábla folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, a közügyek gyakorlásától azonban nem tiltották el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.