Polt megdicsérte az ügyészséget

Meg van elégedve az általa vezetett szervezet működésével Polt Péter legfőbb ügyész.

2016. 09. 09. 9:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg van elégedve az általa vezetett szervezet működésével Polt Péter legfőbb ügyész – ez derül ki az Országgyűlésnek tegnap megküldött tavalyi évi beszámolójából. Szerinte az ügyészség jól, sőt kitűnően, változatlanul stabilan, kellően gyorsan, törvényesen és az „anyagi igazság szem előtt tartásával” végzi a munkáját. Külön kiemelte a váderedményességet, amely az előző évi 96,6-hez képest tavaly 97,3 százalékra javult. Különösen eredményes az ügyek gyorsítása: az eljárások csaknem harmadában (30,5 százalékában) tárgyalás mellőzését indítványozták, ami tíz százalékkal több, mint egy évvel korábban. Határzár tiltott átlépése miatt 908 elkövetőt regisztráltak, 796 ügyben emeltek vádat, és 772 esetben történt bíróság elé állítás.

Polt Péter 2015-ös beszámolójába érthető okokból nem kerültek bele azok az esetek, amelyek megtépázták az ügyészség tekintélyét. Például hogy a 2006. őszi rendőrterror kapcsán csupán kisebb katonai bűncselekményekkel vádolták meg az egykori rendőri vezetőket, akikre felfüggesztett börtönbüntetést és a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alóli mentesítést kértek.

Vihart kavart a Biszku-ügy ítélete, amelyben a bíróság súlyos kritikával illette az ügyészség munkáját. A vörösiszapper vádbeszéde is tavaly volt: abban az ügyben valamennyi vádlottat fölmentette a Veszprémi Törvényszék, és a bíró ott is élesen kritizálta az ügyészség munkáját. Szintén beárnyékolja Polt diadaljelentését, hogy tavaly több, 2010 előtti korrupciós ügyben szüntette meg a nyomozást az ügyészi felügyelet mellett tevékenykedő rendőrség, számos 2010 utáni korrupciógyanús ügyben pedig el sem rendelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.