Titkolózik a BM az újságíró esetéről

Nem tudni, hogy indul-e vizsgálat, amiért az AH állítólag be akart szervezni egy újságírót.

Katona Mariann
2016. 09. 09. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem árulja el a Belügyminisztérium, hogy indul-e a vizsgálat akár a tárcán, akár az Alkotmányvédelmi Hivatalon (AH) belül a szerdán nyilvánosságra került, egy újságíró állítólagos beszervezési kísérletéről szóló cikk kapcsán. Mint lapunk is beszámolt róla, a 444.hu szerint egy sajtómunkást két, AH-s igazolványt mutató férfi keresett meg, a magánéletéről kezdtek beszélni, és azt ajánlották, segítenek, ha aláír egy rendszeres titkos együttműködésről szóló papírt. A BM-et hiába kérdeztük, hogy lesz-e valamilyen következménye az ügynek, és várható-e a nyilvánosságra hozatala, válaszként mindössze a már szerdán kiadott közleményt küldték át. Ebben egyébként tételesen nem cáfolták a cikkben leírtakat, csupán annyit közöltek, hogy a hazai titkosszolgálatok betartják a törvényeket, és arra utaltak, hogy külföldi titkosszolgálatok is élhetnek itthon ilyen típusú beszervezési kísérlettel.

A Magyar Nemzet megkeresésére Tarjányi Péter is vizsgálatot sürgetett, szerinte azzal lehetne a nyilvánosságot megnyugtatni. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte, hogy nagyon nehéz az ügyben megszólalni, hiszen a részleteket homály fedi, csak a cikkben leírtak ismeretesek, ráadásul a Belügyminisztérium közleménye is eléggé ködös volt.

Szerettük volna a történtekről megkérdezni Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértőnek a véleményét is, ám ő nem kívánt nyilatkozni arra hivatkozva, hogy nem ismeri a részleteket. Kíváncsiak lettünk volna az állami televízióban gyakran feltűnő Földi László meglátásaira is, ám ő annyit mondott, hogy nem olvasta a cikket, s kérdésünk után sem tervezte, hogy utánanézne és véleményt mondana róla.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.