Újabb kritikát kapott a magyar menekültpolitika

Hazánkban „intézményesített idegengyűlölet” folyik – az Európa Tanács emberi jogi biztosa nem finomkodik.

MTI
2016. 09. 28. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írás szerzője emlékeztet a pozsonyi EU-csúcsra, amelyen kiderült, milyen nagy a megosztottság a tagországok között abban, hogy miként kell kezelni a migránsok áradatát.

Nils Muiznieks szerint

nem okozott meglepetést, hogy Magyarország az Európai Unió javaslatait leginkább elutasító országok egyike volt.

A magyar kormány ugyanis már korábban is hozott olyan intézkedéseket, amelyek „ellentétesek az emberi jogok tiszteletben tartásának és a jogállamnak az elveivel” – írta.

Az emberi jogok szempontjának háttérbe szorítását a cikk szerint a magyar kormány menekültpolitikája mutatja a legékesszólóbban. A szerző szerint az átfogó jogszabályi változtatások gyakorlatilag lehetetlenné tették a migránsok számára, hogy menekültstátust kapjanak az országban, védtelenebbé tették a menekülteket, indokolatlanul kriminalizálták a bevándorlókat és a menedékkérőket.

Az írás szerint Orbán Viktor kormánya olyan menetrendet dolgozott ki, amelyet csak intézményesített idegengyűlöletnek lehet minősíteni.

A cikk bírálja a magyar kormánynak azt a törekvését, hogy a migránsokat a magyar társadalomra leselkedő veszélyként állítsa be. Az effajta befeketítő kampány nem újdonság Európában – írja, utalva az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjára, a francia Nemzeti Frontra és az olasz Északi Ligára. „Csakhogy Magyarországon maga a kormány az, amely ilyen valótlanságokat sulykol” – írja a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.