Újra látogatható a gödöllői arborétum

Mindössze néhány tíz négyzetméteren keletkezett kár.

MTI
2016. 09. 28. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első vizsgálatok szerint egy Cessna 182 típusú repülő ejtőernyősöket vitt ugrani, és már visszatérőben volt a gödöllői reptérre, amikor egy Piper PA–28-as gép sétarepülésre indult, fedélzetén három emberrel. A Cessna normál tempóban süllyedt, amikor bekövetkezhetett a baleset.

Mindkét repülőgép súlyosan roncsolódott, a fedélzetükön tartózkodó négy ember – a Cessna pilótája, a Piper pilótája és két utasa – meghalt. A helyszíni szemle tapasztalata szerint a kisgépek nagy sebességgel, gyakorlatilag függőlegesen, pörögve értek földet, és mindkét repülőgép bal szárnyából még a levegőben letört egy nagy darab. A szemle megállapításai arra engednek következtetni, hogy a repülőgépek a levegőben, szemből ütköztek, miközben a Cessna leszálláshoz készült, a Piper pedig emelkedőben volt – közölte korábban Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) kommunikációs vezetője.

A roncsokat szeptember 19-én elszállíttatta a rendőrség. Az arborétumot szeptember 26-án nyitották meg – válaszolta az MTI érdeklődésére a területet kezelő Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

Lomniczi Gergely elmondta: az arborétumban mindössze néhány tíz négyzetméteren keletkezett kár – ami a 2014-es jégtörés következményeihez képest csekélynek mondható –, részben azért, mert a gépek zuhanását nem követte tűz. A helyreállítást a Pilisi Parkerdő Zrt. fogja végezni, a költségek várhatóan nem haladják meg a százezer forintot – tette hozzá.

A repülőbaleset okait, pontos körülményeit, valamint esetleges felelőseit több szerv, közöttük a KBSZ is vizsgálja. Bajkó Erika kommunikációs vezető az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy vizsgálatuk első részeredményeiről leghamarabb a jövő héten adható információ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.